Dort s korunkou a minidortík
Recepty, DortySuroviny
- Těsto (dávka je na větší dort + 1/3 dávky na 3 patro většího dortu;2/3 druhé dávky jsou na malý dortík - forma průměru 18 cm):
- 4 vejce (sníh z bílků)
- 200 g moučkového cukru
- 4 lžíce horké vody
- 1 vanilkový cukr
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa (pokud chcete tmavý korpus)
- Krém:
- 500 ml mléka
- 2x vanilkový puding
- 2x máslo
- 200 g moučkového cukru
- marmeláda dle chuti
- Marcipán (na oba dortíky):
- 500 g polotučného sušeného mléka
- 500 g moučkového cukru
- 3 lžíce oleje
- 5 lžic vody (možno po lžičkách ještě přidávat, ale opatrně)
- 1 bílek
- mandlové aroma
- potravinová folie
- cukrové perličky
- vykrajovačky
Postup Dort s korunkou a minidortík
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vanilku, 4 lžíce vody, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Popřípadě kakao.
Dort pečeme v troubě na cca 170 stupňů asi 30 minut.
Poté jsem udělala ještě jednu dávku těsta a 1/3 nalila do stejné dortové formy (další patro dortu) a zbylé 2/3 jsem dala do malé formy. Pekla jsem přibližně 15-20 minut na stejnou teplotu.
Krém: Uvaříme tuhý puding z mléka a pudingů a necháme vychladnout.
Změklé máslo ušleháme s cukrem a postupně přidáváme vychladlý puding.
Korpus velkého dortu prokrojíme napůl, spodní díl pomažeme marmeládou a krémem, položíme díl druhý, ten namažeme jen krémem a přiklopíme třetí částí, kterou jsme pekli zvlášť.
Celý korpus ještě lehce pomažeme krémem zvrchu a okolo celého obvodu. To stejné provedeme i s malým korpusem, který lze prokrojit na 2 nebo 3 slabší díly.
Korpusy takto pomazané krémem dáme zatím do ledničky ztuhnout, aby se dort lépe potahoval.
Marcipán: Prosátý moučkový cukr a prosáté sušené mléko smícháme v míse, přidáme bílek, olej, mandlové aroma a vodu, s tou opatrně, můžeme přidat, až když by se zdála směs stále sypká. Je třeba hodně propracovat, hotová směs se nesmí lepit k rukám, měla by být jako tuhá modelína.
Postupně podle fantazie obarvíme podle toho, co budeme tvořit. Hmotu si před obarvením rozdělíme a před zpracováním zabalíme do potravinové folie (má tendenci okorávat). Dort potáhneme a zdobíme dle fantazie.