Cizrnové skoro jitrničky
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 hrnek suché cizrny
- 1/2 hrnku rýže
- 1/2 hrnku ječných krup
- 1-2 větší cibule
- 5-6 stroužků česneku
- oleje
- pepř
- sůl
- majoránka
- alobal nebo potravinářská fólie
Postup Cizrnové skoro jitrničky
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu namočíme přes noc a druhý dne ji v neosolené vodě uvaříme doměkka.
Scedíme a necháme vychladnout.
Do hrnce dáme ječné kroupy a když jsou skoro hotové, přisypeme rýži. Uvařenou cizrnu rozmačkáme nebo rozmixujeme, přidáme uvařené kroupy s rýží a necháme vychladit.
Na pánev dáme olej a osmahneme na něm do sklovata drobně pokrájenou cibuli. Přidáme ke směsi z cizrny, ochutíme solí, pepřem, rozetřeným česnekem a majoránkou.
Směs dáme na potravinovou fólii nebo na alobal, mokrýma rukama ho vytvarujeme do válečku a pevně zabalíme.
Okraje stočíme (jako u bonbonů) a dáme do lednice alespoň na 3 hodiny.
Po ztuhnutí můžeme jitrničky“ vybalit z fólie a podávat buď studené, dát na pár minut zapéct do trouby nebo osmahnout na pánvi. Podáváme se zelím nebo strouhanou červenou řepou a bramborem či pečivem.