Cizrnové kuličky v rajčatové omáčce

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Na kuličky:
250 g syrové cizrny (předem namočené - ideálně přes noc a propláchnuté)
1 cibule
4 stroužky česneku
75 ml vody
sůl
čajovou lžičku římského kmínu, kurkumy, chilli, mletého koriandru, mletých hořčičných semínek
Na omáčku:
300 g loupaných rajčat
2 menší mrkve
2 polévkové lžíce olivového nebo řepkového oleje
sůl
hrst čerstvé nebo sušené bazalky

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na kuličky dáme do mixéru a rozmixujeme na hladkou konzistenci. Vodu přidáváme postupně podle potřeby. Hmota by měla být hustší, aby se kuličky daly snadno tvarovat.

  2. Ze směsi vytvarujeme 12 kuliček, které uložíme na plech vystlaný papírem na pečení. Pečeme 25–30 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C. Cca v polovině pečení otočíme kuličky na druhou stranu. Jestliže chceme, aby byly kuličky křupavější, pár minut před dopečením zapneme gril.

  3. Mezitím nakrájíme mrkev na kostičky a krátce podusíme na oleji, přidáme rajčata se šťávou. Vaříme asi 20 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme bazalku, můžeme přidat trochu soli. Podle potřeby přidáme vodu, abychom získali přiměřeně hustou omáčku.

  4. Podáváme s listovou zeleninou (salátem, špenátem...)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!