Cizrnové kuličky v rajčatové omáčce
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Na kuličky:
- 250 g syrové cizrny (předem namočené - ideálně přes noc a propláchnuté)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 75 ml vody
- sůl
- čajovou lžičku římského kmínu, kurkumy, chilli, mletého koriandru, mletých hořčičných semínek
- Na omáčku:
- 300 g loupaných rajčat
- 2 menší mrkve
- 2 polévkové lžíce olivového nebo řepkového oleje
- sůl
- hrst čerstvé nebo sušené bazalky
Postup Cizrnové kuličky v rajčatové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na kuličky dáme do mixéru a rozmixujeme na hladkou konzistenci. Vodu přidáváme postupně podle potřeby. Hmota by měla být hustší, aby se kuličky daly snadno tvarovat.
Ze směsi vytvarujeme 12 kuliček, které uložíme na plech vystlaný papírem na pečení. Pečeme 25–30 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C. Cca v polovině pečení otočíme kuličky na druhou stranu. Jestliže chceme, aby byly kuličky křupavější, pár minut před dopečením zapneme gril.
Mezitím nakrájíme mrkev na kostičky a krátce podusíme na oleji, přidáme rajčata se šťávou. Vaříme asi 20 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme bazalku, můžeme přidat trochu soli. Podle potřeby přidáme vodu, abychom získali přiměřeně hustou omáčku.
Podáváme s listovou zeleninou (salátem, špenátem...)