Jablečný koláč z oříškového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g hladké mouky
- 100 g mletých lískových oříšků
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 200 g másla nebo jiného tuku
- 3-5 jablek (podle velikosti)
- 1 skořicový cukr
- kousek 100% tuku na vymazání formy (např. Omega) nebo máslo
- forma na koláč o průměru 25 cm
Postup Jablečný koláč z oříškového těsta
Postup přípravy receptu
-
Lískové oříšky jemně nastrouháme, umeleme nebo nasekáme elektrickým sekáčkem potravin.
Smícháme prosátou mouku, oříšky a cukr. Přidáme na kousky nakrájený tuk, vejce a zpracujeme těsto.
To dáme do folie nebo mikrotenového sáčku zhruba na 1 hodinu do chladničky. Pak si těsto rozdělíme na 2 díly. První, malinko větší polovinu rozválíme na placku a vložíme do vymazané formy.
Z těsta uděláme i okraje - těsto vytáhneme i na boky formy. Těsto pokryjeme nahrubo nastrouhanými jablky, které jsme smíchali se skořicovým cukrem dle potřeby. Pokud jsou jablka kyselejší, tak ještě přisladíme cukrem.
Z druhého dílu těsta si vyválíme opět placku, přiložíme např. pokličku o stejném průměru jakou máme koláčovou formu, vykrojíme kolečko a opatrně položíme na jablka.
Kraje přitiskneme a ze zbytku těsta vykrojíme formičkami různé ozdůbky a dáme na povrch koláče. Zespodu je mírně navlhčíme vodou a jakoby přilepíme na povrch. Koláč na několika místech propíchneme např. špejlí, aby se pak při pečení nezvedal a mohla unikat pára.
Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba a orientačně 40 minut. Já mám troubu plynovou.
Při vyvalování jen velmi malinko podsypaváme moukou, jinak se dá těsto vyválet mezi 2 mikroténovými fóliemi. Po odležení koláč krásně zvláční.