Brokolice / květák se slaninou (nejen) z remosky

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 brokolice
cca 180 g anglické slaniny nebo Váhalovy...
1 větší cibule
2-3 stroužky česneku
sůl
pepř mletý
muškátový květ nebo bylinky dle chuti
2-3 vejce, dle velikosti
1-2 lžíce mléka
100 g sýru dle chuti, já dal Old Amsterodam, ale můžeme dát Nivu, Goudu...

Postup přípravy receptu

  1. Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a pokrájíme, vše jen krátce uvaříme v páře nebo v osolené vodě a necháme okapat.

  2. Cibuli pokrájíme a osmažíme dosklovata na trošce oleje. Pokud máme slaninu tučnější, dáme tuku pod cibuli minimálně. K osmažené cibuli přidáme osmažit i pokrájenou slaninu a nakonec i nasekaný česnek.

  3. Brokolici (růžičky můžeme pokrájet na menší kusy) smícháme se slaninou, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým květem nebo bylinkami dle chuti. Směs přendáme do remosky vymazané máslem nebo olejem, zaklopíme, zapneme a pečeme cca 20 minut, pak odklopíme a zalijeme směsí strouhaného nebo pokrájeného sýru smíchaného s vejci a mlékem, opět zaklopíme a dopečeme ještě cca 5 minut.

  4. Podáváme samostatně se zeleninovým salátem nebo s bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!