Dort s čokozdobením

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus od Isindy:
20 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukru písek
4 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
pár kapek rumové tresti
špetka soli
mleté vlašské ořechy
Na krém:
1 máslo
1 pudinkový prášek karamelový
1 čokoláda na vaření(100g)
1/4 l mléka
3 polévkové lžíce cukru krupice
1 polévková lžíce rumu
Na náplň:
10 dkg mletých vlašských ořechů
7 dkg moučkového cukru
1/2 dcl rumu
Na čokopotah:
200 g čokolády na vaření
3 polévkové lžíce obilného sirupu (k sehnáni v obchodě se zdravou výživou)
Na ozdoby:
100 g čokolády na vaření hořké
100 g bílé čokolády
Na ozdobný lem dortu:
200 g čokolády na vaření
transferfólii(k dostání v cukrářských shopech, arch za 40kč)
Na zvlhčení příklopek korpusu 1 pomeranč
Dětské balónky naplněné vodou, vytvarované do různě velkých kuliček, které se nechají v mrazáku důkladně zmrznout. Případně i kostky ledu..kuličky,obdélníčky.

Postup přípravy receptu

  1. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.

  2. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).

  3. Z odvážené mouky odebereme 5PL a nahradíme je stejným počtem lžic mletých ořechů.

  4. Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyžnete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.

  5. Dortovou formu vyložíme na dne pečicím papírem, pokud máte olej ve spray, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou. Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40 minut. Po 40 minutách zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 minut odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

  6. Na krém svaříme klasicky pudink do husta a ke konci vmícháme nalámanou čokoládu, překryjeme fólií a dáme vychladit. Změklé máslo vyšleháme a do něj zašleháváme po lžících pudink a rum.

  7. Na ořechovou náplň smícháme ořechy, moučkový cukr a rum a necháme chvilku, aby ořechy natáhli rum.

  8. Čoko potah: Čokoládu rozpustíme v horké vodě, sirup nahřejeme v mikrovlně, ochutíme rumem a smícháme s rozpuštěnou čokoládou. Mícháme až se začne hmota oddělovat od mísy. Dáme odležet do chladu. Před použitím lehce nahřát v mikrovlně.

  9. Vychladlý korpus dvakrát lehce dokola nařízneme a pomocí nitě jej překrojíme, jako se krájí knedlíky. Spodní části namažeme krémem. Příklopnou část lehce pokropíme vymačkaným pomerančem. Potřeme jí ořechovou náplní a přiklopíme.

  10. Zkompletovaný korpus pomažeme zbytkem krému, vyrovnáme nerovnosti, uhladíme a dáme ztuhnout.

  11. Čokohmotu si na silikonové podložce propracujeme rukami. Pomůžeme si 100% tukem, o který si namažeme ruce. Na solamylem posypaném vále a zakryté fólií zlehka vyválíme plát do velikosti vrchní plochy dortu plus 1cm přes (použila jsem jako šablonu vyjímatelné dno formy a vykrojila rádlem na pizzu). Plát přeneseme na dort a zlehka uhladíme.

  12. Nahřejeme a rozpustíme v horké lázni dvě čokolády a připravíme si transférfólii, aby odpovídala velikosti výšky boku dortu. Pomocí stěrky a nebo špachtle naneseme čokoládu na drsnější stranu a rozetřeme. Necháme lehce zavadnout a pak optarně přiložíme na bok dortu. Dělala jsem ze dvou kusů. Je nutno nechat aspoň 20 minut důkladně zaschnout. Pak se fólie opatrně stáhne a měl by zůstat na čokoládě vzorek.

  13. Zbytek fólie je možné nastříhat na proužky, potřít čokoládou a fólii (čokoláda uvnitř, fólie se vzorkem na vrch) stisknout do tvaru slzičky na případnou ozdobu mašle.

  14. Na vrchní ozdoby použijeme balónky se zmrzlou vodou do tvaru kuliček. Ty vyjmeme z balonku. Rozpuštěnou čokoládou, kterou si dáme do sáčku, jako do kornoutku, nastřihneme růžek a různě děláme cik cak čárky, když zaschne, pootočíme a zase nanášíme cik cak. Takhle vyrobíme celou kuličku, bílé, hnědé, dvoubarevné, malé kousky ledu. Po zatuhnutí dáme na cedník a necháme pomalu led roztát.

  15. Zbytkem krému dokryjeme nedostatky a přichytíme vyrobené čokoozdoby dle vlastní fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!