Jáhlová kaše s houbami
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1/2 hrnku jáhel
- 2 hrnky vývaru z 1 bezlepkového zeleninového bujónu
- 1 šalotka
- 1 PL slunečnicového oleje
- větší hrst sušených hub
- 1 PL strouhaného sýra, použila jsem Goudu
- 1 PL másla
Postup Jáhlová kaše s houbami
Postup přípravy receptu
-
Připravíme litr vařící vody, jáhly nasypeme do cedníku a několikrát jáhly přelijeme vroucí vodou. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby rozmixujeme na hrubší prášek.
V hrnci rozehřejeme olej, zesklovatíme šalotku, přidáme houbový prášek a ještě asi minutu opékáme.
K tomu přisypeme očištěné jáhly a přelijeme čtvrtinou, nejlépe horkého/teplého, vývaru. Za občasného míchání a bublání necháme jáhly postupně vstřebat vývar. Postup opakujeme do vyčerpání veškerého vývaru.
Měkké jáhly odstavíme od tepla, přidáme k nim máslo a strouhaný sýr. Obojí necháme za stálého míchání rozpustit. Podáváme teplé, hned nejlépe jako přílohu, např. k pečené klobáse, kterou jsem použila s volským okem.