Dort s broskvemi
Recepty, DortySuroviny
- Světlé těsto:
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 100 ml vody
- 100 ml oleje
- 200 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- Tmavé těsto:
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 100 ml vody
- 100 ml oleje
- 200 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- kakao
- Krém:
- 250 ml mléka
- 100 g cukru
- 15 g Solamylu
- 15 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 6 lžic vaječného koňaku
Postup Dort s broskvemi
Postup přípravy receptu
-
Světlé těsto: z bílků uděláme tuhý sníh, žloutky utřeme s cukrem do pěny, pak přimícháme olej, vodu, mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec opatrně vmícháme bílky. Těsto vlijeme na vysypaný plech a při 180°C pečeme asi 35-40 minut.
Tmavé těsto: z bílků uděláme tuhý sníh, žloutky utřeme s cukrem do pěny, pak přimícháme olej, vodu, mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem a nakonec opatrně vmícháme bílky. Těsto vlijeme na vysypaný plech a při 180°C pečeme asi 35-40 minut.
Krém: vše smícháme a uvaříme na sladkou kaši. Necháme úplně vychladnout. Po té přimícháme máslo a vaječný koňak. Důkladně promícháme. Skladujeme v ledničce.
Z obou těst podle šablony vykrojíme požadovaný tvar, opatrně přeneseme na vybranou podložku tmavé těsto, potřeme 1/3 krému (na něj lze dát i marmeládu), opatrně na to položíme světlé těsto, pomažeme 2/3 krému, poklademe broskvemi, obalíme dort alobalem a polijeme želatinou. Zbylou třetinou krému pomažeme bok dortu a opatrně obalíme kokosem.