Apple pie s dýňovým pyré

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
2,5 hrnku hladké mouky (či celozrnné mouky)
2 lžíce cukru (lze vynechat)
špetka soli
200 g rostlinného másla (nebo klasického másla)
7 lžic vody
Jablečná náplň:
8 jablek
4 lžíce cukru
skořice podle chuti
malá špetka muškátového oříšku
Dýňové pyré:
1/2 dýně
1 dcl vody
3 tobolky kardamomu (můžeme použít i mletý podle chuti)
cukr podle chuti
pár kapek citronové šťávy
2 lžíce sušeného mléka (rostlinného - lze vynechat)

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme těsto z daných surovin. Tuk je lepší zapracovat do těsta studený, těsto se nebude tolik lepit. Vypracované těsto dáme alespoň na 1 hodinu do lednice. Mezitím očistíme a nakrájíme jablka, smícháme s cukrem a kořením.

  2. Polovinu dýně nakrájíme na kousky (pokud máme odrůdu Hokaido, tak ji nemusíme loupat), a uvaříme ji podlitou vodou s kardamomem doměkka. Z uvařené dýně odstraníme tobolky kardamomu, rozmixujeme a dochutíme, cukrem, citronovou šťávou a popřípadě zjemníme sušeným rostlinným mlékem.

  3. Těsto si rozdělíme na 2 poloviny. Vyválíme první díl na cca 3-4 mm tlustý plát, který přendáme do formy, přebytky těsta kolem formy odkrojíme. Na těsto pak dáme dýňové pyré a navrstvíme jablečnou náplň.

  4. Přikryjeme druhým stejně vyváleným dílem těsta, do kterého uděláme několik otvorů, aby mohla unikat při pečení pára. Případně můžeme ze zbytků těsta vyrobit nějaké ozdoby na koláč. Koláč pečeme na 200°C asi 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!