Dort puget
Recepty, DortySuroviny
- Světlé těsto:
- 7 žloutků
- 7 bílků
- 7 lžic cukru
- 9 lžic polohrubé mouky
- Tmavé těsto:
- 7 žloutků
- 7 bílků
- 7 lžic cukru
- 9 lžic polohrubé mouky
- 2 lžice kakaa
- jahodová marmeláda
- Krém:
- 0,5 l mléka
- 3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 7 lžic moučkového cukru
- 500 g másla
- 3 žloutky
- citronová tresť (aroma)
- Marcipán:
- 400 g polotučného sušeného mléka
- 400 g cukru moučky
- 2 bílky
- 6 lžic medu (tekutého)
- 60 g 100% tuku (Omega) v tekutém stavu
- mandlová tresť (aroma)
Postup Dort puget
Postup přípravy receptu
-
U těsta budeme pracovat, stejně jako kdyby jsme dělali piškotový korpus.
Těsto vlijeme na pečící papír a dáme péct, po upečení pláty necháme zchladnout.
krém: Mléko s moukou dáme vařit, vaříme tak dlouho dokud se neudělá hustá kaše - potom sundáme z plotny a necháme vychladnout.
Máslo si nakrájíme na kousíčky přidáme žloutky, moučkový cukr vše smícháme, používám kuchyňského robota, je to lepší a krém se máslo se krásně vyšlehá, přidáme moučnou směs a citronovou dřeň. Vše necháme dobře promíchat.
Marcipán: Všechny ingrdience smícháme a vypracujeme z nich vláčnou hmotu, kterou obarvíme dle své libosti.
Světlí plát potřeme jahodovou marmeládou a potřeme krémem, přiložíme tmavý plát, který také potřeme krémem. Krásně krém srovnáme na korpusu krém a vložíme na chvíli do ledničky.
Mezitím se připravíme růžičky, lístečky a další drobnosti.
Z jedné části marcipánu pokryjeme dort a pak na něho vkládáme růžičky, mašličky a motýlky dle své fantazie.