Dort pro kutila Boba
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 5 vajec
- 210 g krupicového cukru
- 12 lžic vody
- 12 lžic oleje
- 3/4 prášku do pečiva
- 250 g polohrubé mouky
- kakao
- koření do perníku
- kokos
- Krém:
- 500 ml mléka
- 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 100 g tuku omega
- 2 vanilkové cukry
- 500 g másla
- 12-16 lžic moučkového cukru
- rum
- rybízová marmeláda
- Potahovací hmota:
- 500 g moučkového cukru
- 250 g sušeného mléka
- 2 lžíce tekutého medu
- 2 lžíce vlažné vody
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mandlové tresti
- potravinářské barviva
Postup Dort pro kutila Boba
Postup přípravy receptu
-
Korpus: vejce s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme olej.
Lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kokosem nebo kakaem, kořením a vodu.
Nalejeme a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a potřeným olejem. Pečeme na 175°C 12 - 15 minut. Upekla jsem 2 kakaovo - perníkové pláty a 1 kokosový.
Krém: v mléce rozkvedláme mouku, vlijeme do kastrolku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši.
Do horkého vmícháme tuk a vanilkový cukr. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po částech zašleháme kaši. Dochutíme rumem.
Vychladlé pláty seřežeme na velikost dortu. Prvně potřeme marmeládou tmavý plát, pak krémem, přiklopíme na krém světlý plát, opět potřeme marmeládou a krémem, přiklopíme druhý tmavý plát, přitiskneme.
Po celém povrchu potřeme dort krémem a dáme do lednice ztuhnout.
Mezitím si připravíme potahovací hmotu: cukr 2x prosejeme přes síto, mléko stačí 1x. Uděláme důlek, přidáme ostatní suroviny a začneme propracovávat v hladkou hmotu. Vodu v žádném případě nepřidáváme, ale dáme si do misky vodu a tak 5x během práce si namočíme ruce. Hmota musí být tuhá a tvárná.
Obarvíme potravinářskými barvivy a dle velikosti vyválíme mezi dvěma mikroteny a dort potáhneme a dozdobíme dle fantazie každého.