Dort pro kutila Boba

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
5 vajec
210 g krupicového cukru
12 lžic vody
12 lžic oleje
3/4 prášku do pečiva
250 g polohrubé mouky
kakao
koření do perníku
kokos
Krém:
500 ml mléka
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
100 g tuku omega
2 vanilkové cukry
500 g másla
12-16 lžic moučkového cukru
rum
rybízová marmeláda
Potahovací hmota:
500 g moučkového cukru
250 g sušeného mléka
2 lžíce tekutého medu
2 lžíce vlažné vody
1 lžíce oleje
1 lžíce mandlové tresti
potravinářské barviva

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: vejce s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme olej.

  2. Lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kokosem nebo kakaem, kořením a vodu.

  3. Nalejeme a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a potřeným olejem. Pečeme na 175°C 12 - 15 minut. Upekla jsem 2 kakaovo - perníkové pláty a 1 kokosový.

  4. Krém: v mléce rozkvedláme mouku, vlijeme do kastrolku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši.

  5. Do horkého vmícháme tuk a vanilkový cukr. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po částech zašleháme kaši. Dochutíme rumem.

  6. Vychladlé pláty seřežeme na velikost dortu. Prvně potřeme marmeládou tmavý plát, pak krémem, přiklopíme na krém světlý plát, opět potřeme marmeládou a krémem, přiklopíme druhý tmavý plát, přitiskneme.

  7. Po celém povrchu potřeme dort krémem a dáme do lednice ztuhnout.

  8. Mezitím si připravíme potahovací hmotu: cukr 2x prosejeme přes síto, mléko stačí 1x. Uděláme důlek, přidáme ostatní suroviny a začneme propracovávat v hladkou hmotu. Vodu v žádném případě nepřidáváme, ale dáme si do misky vodu a tak 5x během práce si namočíme ruce. Hmota musí být tuhá a tvárná.

  9. Obarvíme potravinářskými barvivy a dle velikosti vyválíme mezi dvěma mikroteny a dort potáhneme a dozdobíme dle fantazie každého.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!