Dort potažený VARNOU

Recepty, Dorty

Suroviny

KORPUS:
4 vajíčka
160 g hladké mouky
160 g krupicového cukru
4 lžíce oleje
KRÉM:
2 polévkové lžíce polohrubé mouky
1/4 l mléka
10 dkg 100% tuku
2 vanilkové cukry
1 máslo
moučkový cukr dle chuti
kakao
POTAHOVKA:
150 ml vody
70 g másla
150 g hladké mouky
700 g moučkového cukru
kukuřičný sirup (dle potřeby)
mandlová tresť

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin na korpus utvoříme těsto a nalijeme na plech vyložený na spodku pečícím papírem. Po upečení nechat prochladnout potom rozkrojit a potřít marmeládou. Poté potřít krémem a přiložit horní část korpusu. Ten potřít krémem, aby se dal potáhnout.

  2. KRÉM: uvařit kaši z mléka a polohrubé mouky. Ještě do horké kaše přidat 100% tuk a vanilkové cukry a pořádně propracovat. Máslo utřít s moučkovým cukrem a postupně přidávat vychladlou moučnou kaši. Já přidávala i kakao, ale nemusí být.

  3. POTAHOVKA: vodu s máslem přivést do varu a přidat mouku. Jako při odpalovaném těstě. Necháme vychladnout. Přidáme tresť a postupně přidáváme cukr a kukuřičný sirup dle potřeby, dokud nevznikne hmota, která se nelepí.

  4. Může se dát vypracovat i do domácí pekárny, ale já zrovna pekla chleba, tak jsem musela hňácat rukama. No a pak už jen potáhnout dort.

  5. Téhle potahovce se říká VARNA. Dobře se mě s ní pracuje a taky není v propočtu tak drahá. Dají se z ní také dobře modelovat květiny. Skoro všechny dorty co tu mám jsou potažené právě VARNOU (VARNU jsem našla na: http://dorty.artmama.cz/falesny-marcipan?page=1).

  6. VANILKOVÝ KRÉM: http://peceni.info/kremy-polevy-naplne


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!