Dort One Direction
Recepty, DortySuroviny
- Těsto: dělala jsem 2x dávku do nižší formy o průměru cca 32cm
- 4 vejce (bílky na sníh)
- 200 g moučkového cukru
- 4 lžíce horké vody
- 1 vanilka
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa (na tmavý korpus)
- Krém:
- 2 másla
- 2x vanilkový puding
- 500 ml mléka
- 200 g moučkového cukru
- Marcipán:
- 300 g moučkového cukru (prosít)
- 300 g polotučného sušeného mléka (prosít)
- 2 lžíce oleje
- mandlové aroma (pár kapek)
- 1 bílek
- 3 lžíce vody(můžeme ještě přidat dle potřeby, ale po lžičkách)
- Marmeláda dle chuti
Postup Dort One Direction
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme s cukrem a vanilkou, přidáme 4 lžíce horké vody, postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků a kakao, pokud chceme korpus tmavý. Pečeme cca 30-45 minut na 170°C.
Pekla jsem dva korpusy, světlý a tmavý, prořízla na 2 poloviny a při mazání jsem prostřídala díly.
Krém: uvaříme z mléka a pudinků hustou kaši a necháme vychladnout. Do změklého másla zašleháme cukr a postupně i pudinkovou kaši.
Spodní díl korpusu pomažeme marmeládou a krémem, střídáme díly a mažeme krémem, nakonec korpus celý pomažeme shora i po obvodu krémem a dáme zatuhnout do lednice.
Suroviny na marcipán zpracujeme v míse tak dlouho, až nám vznikne tužší hmota podobná modelíně (nesmí se lepit k rukám - popřípadě drobit, v tom případě přidávám lžičku vody nebo moučkový cukr, s vodou opatrně, aby směs hodně nezřídla, nešla by válet).
Pak si hmotu rozdělíme tak, abychom měli větší část na potažení dortu a menší části na ozdoby, obarvíme potravinářskou barvou a potáhneme s ní dort (udržujeme hmotu v potravinářské folii, má tendenci okorávat než se zpracuje. Dále zdobíme dort dle fantazie.
JEDLÝ PAPÍR: moje první zkušenost: koupila jsem jedlý papír, ale potřebujete ještě speciální čirý gel na přilepení (většinou lze na internetu koupit s jedlým papírem). Celkem jsem přilepila bez problémů, podle návodu na gelu.