Dort KOLIBŘÍK
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 270 g hladké mouky
- 200 g třtinového cukru
- 40 g strouhaného kokosu
- 40 g strouhaného kokosu na posypání
- 185 ml olivového oleje + na vymazání formy
- 1 KL kypřícího prášku
- 1 PL jedlé sody
- 1 PL mleté skořice
- 400 g kompotovaného ananasu
- 3 malé zralé banány
- 2 velká vejce
- Krém:
- 250 g čerstvého smetanového sýra
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
Postup Dort KOLIBŘÍK
Postup přípravy receptu
-
Vymažeme formu olivovým olejem a vyložíme dno i boky pečícím papírem. V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Mouku smícháme se skořicí, práškem do pečiva, skořicí, kokosem i sodou. Střídavě přidáváme k vaječné pěně mouku a olej a šleháme.
Scezený ananas pokrájíme na malé kousky a banán vidličkou rozmačkáme. Do hotového těsta lehce vmícháme ovoce. Přendáme do formy.
Troubu jsme si rozehřáli na 160°C. Těsto ve formě přikryjeme alobalem a pečeme asi 80-95 minut (podle typu trouby). Asi 10 minut před koncem pečení sundáme alobal a dopékáme odkryté. Zkoušíme špejlí.
Po dopečení necháme ještě 10 minut ve formě. Kokos na posyp dáme na pečící papír a na plech. Dáme do trouby a lehce opražíme do světle hněda (5-8 minut). Korpus vyndáme z formy na mřížku a necháme vychladnout.
Sýr a máslo na krém by měly mít pokojovou teplotu. Vyšleháme je spolu a přidáme cukr. Přidáváme ho postupně a ochutnáváme. Dáme ho podle naší chuti.
Vychladlý korpus rozkrojíme a potřeme částí krému. Zbytkem potřeme boky a vršek dortu. Pak celý dort posypeme opraženým kokosem.