Dort houba

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
200 g hrubé mouky
1 prášek do pečiva
4 vejce
200 g moučkového cukru
6 lžic vařící vody
jahodová marmeláda (krém, šlehačka, tvaroh....)
Krém:
1/2 l mléka
2 čokoládové pudinky
3-4 lžíce cukru krupice
1/2 kostky másla
moučkový cukr (podle chuti)
pařížská šlehačka
ztužovač
Kakao na vaření
(Na ozdobu oči, měkký mateiál na nos, pusu a skřipečky do vlasů na klobouk.)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: žloutky, cukr a vařící vodu, kterou přidáváme postupně po lžících, třeme 15 minut. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva střídavě s ušlehaným tuhým sněhem. Vše zlehka promícháme.

  2. Těsto nalijeme do kulaté formy, kterou vymažeme herou a vysypeme hrubou moukou a zvolna upečeme na 160 stupňů asi 30 minut. Poznáte podle špejle.

  3. Necháme vystydnout a korpus rozřízneme. Pomažeme marmeládou, krémem, šlehačkou, tvarohem, jak kdo chce a má rád. Nakreslila jsem si tvar houby na čtvrtku a položila na korpus a vyřízla tvar houby.

  4. Uvařila jsem si na krém pudink, mléko s cukrem a pak vliji rozmíchané pudinky v trošce mléka do toho vařícího. Necháme vystydnout. V jiné míse utřeme máslo s moučkovým cukrem.

  5. Pudink a máslo musí mít stejnou pokojovou teplotu. Pak už jen vše našleháme a necháme chvíli vychladit do lednice.

  6. Dále jen zdobíme podle fantazie. Obvod nohy hřibu a klobouk je z krému, a uprostřed nohy je pařížská šlehačka ušlehaná se ztužovačem. Abych odlišila klobouk od nohy houby, vršek jsem posypala kakaem na vaření.

  7. Přidala hýbací oči, nos a pusa je z měkkého materiálu, mají je v papírnictví a skřipce jsem rozdělala a dala každou zvlášť na jednu stranu klobouku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!