Dort houba
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 200 g hrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 6 lžic vařící vody
- jahodová marmeláda (krém, šlehačka, tvaroh....)
- Krém:
- 1/2 l mléka
- 2 čokoládové pudinky
- 3-4 lžíce cukru krupice
- 1/2 kostky másla
- moučkový cukr (podle chuti)
- pařížská šlehačka
- ztužovač
- Kakao na vaření
- (Na ozdobu oči, měkký mateiál na nos, pusu a skřipečky do vlasů na klobouk.)
Postup Dort houba
Postup přípravy receptu
-
Těsto: žloutky, cukr a vařící vodu, kterou přidáváme postupně po lžících, třeme 15 minut. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva střídavě s ušlehaným tuhým sněhem. Vše zlehka promícháme.
Těsto nalijeme do kulaté formy, kterou vymažeme herou a vysypeme hrubou moukou a zvolna upečeme na 160 stupňů asi 30 minut. Poznáte podle špejle.
Necháme vystydnout a korpus rozřízneme. Pomažeme marmeládou, krémem, šlehačkou, tvarohem, jak kdo chce a má rád. Nakreslila jsem si tvar houby na čtvrtku a položila na korpus a vyřízla tvar houby.
Uvařila jsem si na krém pudink, mléko s cukrem a pak vliji rozmíchané pudinky v trošce mléka do toho vařícího. Necháme vystydnout. V jiné míse utřeme máslo s moučkovým cukrem.
Pudink a máslo musí mít stejnou pokojovou teplotu. Pak už jen vše našleháme a necháme chvíli vychladit do lednice.
Dále jen zdobíme podle fantazie. Obvod nohy hřibu a klobouk je z krému, a uprostřed nohy je pařížská šlehačka ušlehaná se ztužovačem. Abych odlišila klobouk od nohy houby, vršek jsem posypala kakaem na vaření.
Přidala hýbací oči, nos a pusa je z měkkého materiálu, mají je v papírnictví a skřipce jsem rozdělala a dala každou zvlášť na jednu stranu klobouku.