Dort Eiffelovka
Recepty, DortySuroviny
- korpus:
- 120 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 150 g cukru písek
- 5 vajec
- 5 lžic oleje
- špetka soli
- krém:
- 250 g másla
- 150 g cukru moučka
- 250 ml mléka
- 5 lžic polohrubé mouky
- marcipán (falešný)
- potravinářské barvy
- broskvová marmeláda
- banány
Postup Dort Eiffelovka
Postup přípravy receptu
-
Bílky se solí a cukrem ušleháme do pevného sněhu, min. 5 minut. Poté všleháme olej a žloutky a lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené na dně pečicím papírem a pečeme 40 minut na 150°C.
Vychladlý korpus prořízneme, potřeme marmeládou, krémem (cca 1/3 si necháme), poklademe kousky banánů, přiklopíme vrchní částí a celý dort pomažeme rovnoměrně krémem.
Necháme v lednici ztuhnout, potáhneme melírovaným potahem a ozdobíme květy z marcipánové hmoty. Věž je celá z marcipánu, zpevněná uprostřed špejlí, malováno jedlou fixou.
V mléce důkladně rozmícháme mouku a provaříme hustý bešamel. Necháme vychladnout a všleháme postupně do másla vyšlehaného s cukrem.