Ricottový čokoládový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
2 vejce
30 g třtinového cukru
1 sáček vanilkového cukru
150 g hořké čokolády (60% a více)
40 g másla
4 lžíce mléka
250 g ricotty
2 lžíce kukřičného škrobu (maizena)
Poleva:
50 g hořké čokolády
50 ml smetany
10 g másla
Dále:
máslo + kakao na vysypání formy
borůvky na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky a z bílků vyšleháme hustý sníh. Ve vedlejší míse prošleháme žloutky s oběma cukry. V mikrovlnce nebo klasicky v kastrolu na vařiči rozpustíme čokoládu spolu s máslem. Tuto směs přišleháme ke žloutkové a přidáme také mléko a ricottu. Poté přišleháme také kukuřičný škrob a už jen opatrně lžící přimícháme sníh z bílků.

  2. Menší dortovou formu (měla jsem asi 22 cm) vyložíme pečícím papírem, vymažeme máslem a vysypeme kakaem. Těsto vlijeme a povrch uhladíme. Pečeme na 150 stupňů 35 minut. Koláč vyjmeme z trouby, až když začne praskat povrch. Necháme vychladnout, opatrně překlopíme nebo jinak přeneseme na talíř.

  3. Povrch a tím i praskliny na koláči zalijeme polevou připravenou ze zbylé rozpuštěné čokolády, smetany a másla. Povrch projedeme vidličkou a ozdobíme borůvkami. Podáváme vychlazené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!