Ricottový čokoládový dort
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 2 vejce
- 30 g třtinového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 150 g hořké čokolády (60% a více)
- 40 g másla
- 4 lžíce mléka
- 250 g ricotty
- 2 lžíce kukřičného škrobu (maizena)
- Poleva:
- 50 g hořké čokolády
- 50 ml smetany
- 10 g másla
- Dále:
- máslo + kakao na vysypání formy
- borůvky na ozdobu
Postup Ricottový čokoládový dort
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky a z bílků vyšleháme hustý sníh. Ve vedlejší míse prošleháme žloutky s oběma cukry. V mikrovlnce nebo klasicky v kastrolu na vařiči rozpustíme čokoládu spolu s máslem. Tuto směs přišleháme ke žloutkové a přidáme také mléko a ricottu. Poté přišleháme také kukuřičný škrob a už jen opatrně lžící přimícháme sníh z bílků.
Menší dortovou formu (měla jsem asi 22 cm) vyložíme pečícím papírem, vymažeme máslem a vysypeme kakaem. Těsto vlijeme a povrch uhladíme. Pečeme na 150 stupňů 35 minut. Koláč vyjmeme z trouby, až když začne praskat povrch. Necháme vychladnout, opatrně překlopíme nebo jinak přeneseme na talíř.
Povrch a tím i praskliny na koláči zalijeme polevou připravenou ze zbylé rozpuštěné čokolády, smetany a másla. Povrch projedeme vidličkou a ozdobíme borůvkami. Podáváme vychlazené.