Donuty podle Majkla

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
100 g cukru krystal
1 kvasnice (42 g kostka)
100 ml mléka
2 PL sojové mouky (k dostání v jakékoliv zdravé výživě)
2 PL bílého jogurtu
100 ml oleje
špetka soli
2 vejce
vanilkový extrakt nebo 1 vanilkový lusk
Poleva:
75 ml vody + 150 g cukru + 100 g Salka
60 ml vody + 1 želatinový prášek (10 g)
175 g kvalitní bílé čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Kvasnice rozdrobíme, smícháme s cukrem a vlijeme vlažné mléko. Necháme vzejít kvásek.

  2. Smícháme tekuté suroviny na těsto - vejce, olej, vanilkový extrakt (cca 1 KL), popř. seškrábneme lusk, bílý jogurt a smícháme v konzistentní hmotu. To samé uděláme se sypkými surovinami - hladká mouka, sojová mouka a sůl.

  3. Vše smícháme dohromady a vymícháme těsto. Je vesměs nelepivé a jemně hutné, nechávám jej kynout ve skleněné olejem vymazané míse a zadělám strečovou folií (viz fotografie), popř. dáme suroviny do pekárny a zvolíme program těsto (volba na každém).

  4. Po nakynutí těsto vyválíme na lehce pomoučené desce na cca 2 cm placku a vykrajujeme kolečka a střed (použila jsem skleničku a malou štamprlku). Donuty vyskládáme na plech a necháme ještě trošku nakynout.

  5. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Sojová mouka zabraňuje, aby donuty do sebe netahali tolik oleje.

  6. Vyrobíme polevu (dle libosti), kdo má rád zvolí čokoládu nebo jinou polevu.

  7. Moje poleva: Smícháme studenou vodu a želatinový prášek v misce, necháme ztuhnout. Cukr, vodu a Salko svaříme v kastrolku, poté vmícháme ztuhlou želatinu a necháme lehce projít varem. Horkou směs vlijeme na bílou čokoládu a rozmícháme v hladkou hmotu. Obarvíme barvivem dle požadavků každého jedince. Donuty musí být vychládle při polévání a poleva musí být jemně vlažná až lehce studená (když bude moc horká, steče vám po donutu a neulpí). Po zatuhnutí má lepivou žvýkačkovou konzistenci, ale je chuťově výborná, používám i na dorty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!