Donuty
Recepty, MoučníkySuroviny
- 130 g vody
- 1 lžíce rumu
- 30 g změklého sádla
- 1 žloutek
- 25 g cukru
- špetička soli
- 100 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- 15-18 g vanilkového pudinku (1/2 sáčku pudinkového prášku)
- 10 g čerstvého droždí
- Poleva citronová, čokoládová nebo bílková:
- 1 bílek
- 1 lžička citronové šťávy
- 150 g moučkového cukru
Postup Donuty
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozpustíme droždí, lžičku cukru a lžíci hladké mouky (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství) a necháme 20 minut pracovat.
K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme pevnější těsto, které bude 35-45 minut kynout. Hotové ho propracujeme, na stole tence vyválíme (max. na sílu malíčku, moučit nějak netřeba) a vykrájíme donuty. Buď přímo vykrajovátkem na donuty nebo větší skleničkou kolečka a menší štamprličkou jim vykrojíme středy (raději malinko větší, kynutím se zmenší).
Donuty necháme 25-35 minut vykynout a usmažíme je ve vyšší vrstvě oleje. Olej musí kolem těsta jen viditelně perlit, smažíme je zakryté 50-60 vteřin. Potom otočíme a dosmažíme už odkryté (opět asi 50-60 vteřin). Z oleje vyndáme donuty na papírovou utěrku, odsaje přebytečný tuk. Vychladlé donuty potáhneme polevou nebo jen pocukrujeme.
Poleva: Cukr s bílkem a citronovou šťávou třeme alespoň 15 minut, ale méně pracné je umíchání polevy háky ručního šlehače. Hmota je nejprve velice řídká, postupně houstne. Pokud je bílek studený z lednice, trvá výroba polevy ještě déle.