Donuty

Recepty, Moučníky

Suroviny

130 g vody
1 lžíce rumu
30 g změklého sádla
1 žloutek
25 g cukru
špetička soli
100 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
15-18 g vanilkového pudinku (1/2 sáčku pudinkového prášku)
10 g čerstvého droždí
Poleva citronová, čokoládová nebo bílková:
1 bílek
1 lžička citronové šťávy
150 g moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozpustíme droždí, lžičku cukru a lžíci hladké mouky (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství) a necháme 20 minut pracovat.

  2. K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme pevnější těsto, které bude 35-45 minut kynout. Hotové ho propracujeme, na stole tence vyválíme (max. na sílu malíčku, moučit nějak netřeba) a vykrájíme donuty. Buď přímo vykrajovátkem na donuty nebo větší skleničkou kolečka a menší štamprličkou jim vykrojíme středy (raději malinko větší, kynutím se zmenší).

  3. Donuty necháme 25-35 minut vykynout a usmažíme je ve vyšší vrstvě oleje. Olej musí kolem těsta jen viditelně perlit, smažíme je zakryté 50-60 vteřin. Potom otočíme a dosmažíme už odkryté (opět asi 50-60 vteřin). Z oleje vyndáme donuty na papírovou utěrku, odsaje přebytečný tuk. Vychladlé donuty potáhneme polevou nebo jen pocukrujeme.

  4. Poleva: Cukr s bílkem a citronovou šťávou třeme alespoň 15 minut, ale méně pracné je umíchání polevy háky ručního šlehače. Hmota je nejprve velice řídká, postupně houstne. Pokud je bílek studený z lednice, trvá výroba polevy ještě déle.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!