Špalíky z telecí plece se smetanovým krémem s estragonem a s kapary
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 450 - 500 g telecí plece (odblaněné)
- 150 g anglické slaniny
- 1 šálek (200 g smetany ke šlehání 33%
- 2 - 3 lžíce polohrubé mouky
- 1 hrst estragonových lístků (cca 2 pol. lžíce sušeného)
- 1 - 2 lžíce nakládaných kaprlat
- čerstvě mletý pepř (špetka podle potřeby)
- 120 g másla
- 3 - 4 červené šalotky
- Příloha:
- 250 g (hrnek) rýže
- 1 kostka zeleninového vývaru
- 1/2 lžičky soli
- 1 - 2 hrsti čerstvých mátových lístků
Postup Špalíky z telecí plece se smetanovým krémem s estragonem a s kapary
Postup přípravy receptu
-
Na rozehřáté máslo vložíme do hrnce na tenká kolečka pokrájené šalotky a jak zesklovatí, přidáme maso pokrájené na větší kousky (špalíky), anglickou slaninu pokrájenou na kostičky a opečeme ze všech stran.
Pak zalijeme horkou vodou a přidáme pepř, sůl a necháme asi hodinu dusit, až maso změkne. Podle potřeby podléváme vařící vodou tak, aby kousky masa byly zakryté.
Když maso změkne, vyndáme ho na vedlejší talíř a do šťávy nasypeme posekané lístky estragonu a kapary. vaříme do měkka (kapary).
Nakonec podle potřeby ještě dosolíme a opepříme.
Rýže: v hrnci rozpálíme máslo, nasypeme do něj propranou a osušenou rýži, mírně osmahneme a zalijeme dvojnásobným množstvím vařící vody, tedy dvěma hrnky.
Přidáme kostku zeleninového bujónu, mátové lístky vcelku a dusíme pod pokličkou asi 15 - 17 minut, až rýže změkne.
Servírujeme maso přelité omáčkou a rýži vedle...