Myšákův bochník
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- Rozkvas:
- 40 g žitného kvásku
- 100 g žitné chlebové mouky
- 125 g pšeničné chlebové mouky
- 225 vody
- Dále:
- 260-270 vody (nebo syrovátky, vody s jogurtem, s kefírem)
- 525 pšeničné chlebové mouky
- 50 g jemně strouhaného sýra
- lžička sladěnky
- 3 rovné lžičky soli
- drcený kmín podle chuti
Postup Myšákův bochník
Postup přípravy receptu
-
10-12 hodin předem připravíme rozkvas - ve vodě rozmícháme kvásek, dobře vmícháme obě mouky a zakryté necháme v teple místnosti kvasit.
Hotový rozkvas má zvětšený objem, příjemně chlebově voní a na povrchu má dírky po prasklých bublinkách. Přidáme k němu zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme nakynout asi 1,5-2 hodiny. Není třeba, aby těsto zdvojnásobilo objem, stačí, když se zvětší o 50 %.
Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, lehce popřekládáme a sformujeme bochník, který dáme vykynout do vysypané ošatky (cca 2 hodiny).
Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech, smeteme z něj mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače, můžeme naříznout a i s fólií z plechu sešoupneme upéct na rozpálenou dlaždici do vyhřáté trouby (220°C/45-50 minut).