Domácí vánočka s rozinkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 250 ml mléka
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky + 1 žloutek na potření
- 3/4 kostky droždí
- na špičku nože muškátového oříšku
- rozinky naložené alespoň přes noc v
- rumu
- plátky mandlí na posypání
Postup Domácí vánočka s rozinkami
Postup přípravy receptu
-
Do mističky rozdrobíme droždí, přídáme lžíci cukru a lžíci polohrubé mouky, promícháme.
Mléko zahřejeme a rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozmícháme v mističce s droždím a ve druhé polovině rozmícháme máslo a žloutky. Necháme vzejít kvásek – asi 15 minut necháme pod utěrkou.
V míse smícháme obě mouky, cukry, muškátový oříšek a rozinky. Přidáme kvásek a mléčnou směs a zpracujeme těsto. Těsto necháme pod utěrkou kynout alespoň hodinu.
Během kynutí těsto prohněteme. Z těsta oddělíme 9 stejně velkých kousků, které rozvalujeme na stejně dlouhé válečky. Ze 4 pramenů smotáme základnu, ze tří provazů smotáme cop, který položíme na základnu a dva zbylé obmotáme kolem sebe a dáme navrch.
Sestavenou vánočku necháme kynout ještě alespoň půl hodiny. Nejlépe však další hodinu.
Vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme při 170 °C cca 40 -50 minut. Jestli je vánočka upečená poznáme tak, že doprostřed zapíchneme špejli a zůstane-li suchá, můžeme vánočku vyndat z trouby.