Domácí vánočka s rozinkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
100 g másla
250 ml mléka
100 g cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky + 1 žloutek na potření
3/4 kostky droždí
na špičku nože muškátového oříšku
rozinky naložené alespoň přes noc v
rumu
plátky mandlí na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do mističky rozdrobíme droždí, přídáme lžíci cukru a lžíci polohrubé mouky, promícháme.

  2. Mléko zahřejeme a rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozmícháme v mističce s droždím a ve druhé polovině rozmícháme máslo a žloutky. Necháme vzejít kvásek – asi 15 minut necháme pod utěrkou.

  3. V míse smícháme obě mouky, cukry, muškátový oříšek a rozinky. Přidáme kvásek a mléčnou směs a zpracujeme těsto. Těsto necháme pod utěrkou kynout alespoň hodinu.

  4. Během kynutí těsto prohněteme. Z těsta oddělíme 9 stejně velkých kousků, které rozvalujeme na stejně dlouhé válečky. Ze 4 pramenů smotáme základnu, ze tří provazů smotáme cop, který položíme na základnu a dva zbylé obmotáme kolem sebe a dáme navrch.

  5. Sestavenou vánočku necháme kynout ještě alespoň půl hodiny. Nejlépe však další hodinu.

  6. Vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme při 170 °C cca 40 -50 minut. Jestli je vánočka upečená poznáme tak, že doprostřed zapíchneme špejli a zůstane-li suchá, můžeme vánočku vyndat z trouby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!