Domácí sýr z domácího kefíru
Recepty, SýrySuroviny
- hustý domácí kefír z tibetské houbičky již přecezený z houbiček(množství dle toho, kolik kefíru chceme dát)
- vhodný obal na odkapání - plátěný sáček, bavlněná utěrka apod.
- provázek na zaškrcení (toho obalu!!)
- nádoba na zachycení syrovátky
- vhodné místo na zavěšení - já dala do sprch.koutu
- pivo (já použila 10 Kozla a táta už po mně ani jiný nechce) - není nutné
- sušená paprika
- chilli
- bylinky (zkrátka jak chutná nám)
Postup Domácí sýr z domácího kefíru
Postup přípravy receptu
-
Pracujeme nad nádobou na syrovátku. Velmi hustý kefír, který jsme přecedili - (zbavili houbiček, které dáme opět do mléka), nalijeme do obalu, nejprve opatrně rukou vyždímáme nejřidčí tekutinu (pozor, aby moc nestříkala okolo), pak těsně nad hladinou kefíru pevně omotáme provázek, aby se syrovátka už uvolnila a kapala sama.
Zavěsíme tak, aby obal byl nad nádobou a syrovátka kapala volně do ní.
Vždy tak po 2 hodinách zkontrolujeme a umístíme provázek pevně nad povrch již tuhnoucího sýru. Mělo by to trvat tak 24 - 48 hodin, doba je závislá na množství a hustotě kefíru.
Že je hotovo, zjistíme tak, že zmáčknutím obalu už nekape syrovátka - nějaká kapička za dlouhou dobu už nevadí.
Sýr je neuvěřitelně jemný, voní po kefíru má příjemně nakyslou chuť. Je sice malilinko drobivější, ale dá se zředit mlékem a utřít do hladka. Dá se využít jako základ pomazánky a i různě ochucovat. Můžeme ochutit pivem. Na domácím chlebu s hrnkem mléka nebo kefíru mana nebeská.
Pozor syrovátku rozhodně nevylíváme!!!!! Je vhodná k přímému pití, můžeme ji přidat do chleba - jak jsem se dozvěděla díky cathleen, výborně nahradí sušenou syrovátku. O jejích dalších účincích a použití si přečtěte tu v odkazech v POZNÁMCE Zkusila jsem poprvé, když mí hodně zhoustnul kefír, že byl skoro nepitelný a opravdu doporučuji. Postup i recept je samozřejmě staletími odzkoušený a autora fakt nelze nalézti. Stejný recept jen z kefíru zde není, ale vím, že řada lidiček si kefír doma dělá.