Domácí šunka z králičího masa
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1000 g vykostěného králičího masa
- 100 ml vody
- 15 g soli
- 5 g rychlosoli Praganda
- 1 lžička tekutého medu
- 2 lžíce zeleného pepře ve slaném nálevu
- mikrotenový sáček
- šunkovar
Postup Domácí šunka z králičího masa
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit med a obě soli. Polovinu masa nakrájíme na drobnější kousky (cca 1,5 cm), zbytek masa umeleme na masovém mlýnku. Maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama důkladně hněteme a promačkáváme tak, jako bychom připravovali mleté maso na sekanou. Doba hnětení postačí 10 minut.
Poté přidáme kuličky naloženého pepře a ještě chvíli prohněteme. Masovou směs v míse zakryjeme mikrotenovou folií nebo sáčkem a dáme na 24 hodin do lednice.
Vnitřek šunkovaru vyložíme mikrotenovým sáčkem a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu. Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubokého hrnce.
Hrnec naplníme teplou vodou, která by měla být cca 0,5 cm pod okrajem víčka šunkovaru. Do hrnce dáme teploměr a aby nesklouzl do vody, tak ho pomocí kolíčku na prádlo přichytíme k okraji hrnce. Vaříme 90 minut při teplotě 80°C. Teplotu během vaření průběžně kontrolujeme. Neměla by být nižší než 75°C a vyšší než 80°C.
Poté šunkovar opatrně vytáhneme a necháme chladit v hrnci se studenou vodou, kterou občas vyměníme. Pak dáme ještě stále uzavřený šunkovar alespoň na 12 hodin do lednice, aby se šunka uležela a dala se dobře krájet.