Domácí šunka z králičího masa

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1000 g vykostěného králičího masa
100 ml vody
15 g soli
5 g rychlosoli Praganda
1 lžička tekutého medu
2 lžíce zeleného pepře ve slaném nálevu
mikrotenový sáček
šunkovar

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit med a obě soli. Polovinu masa nakrájíme na drobnější kousky (cca 1,5 cm), zbytek masa umeleme na masovém mlýnku. Maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama důkladně hněteme a promačkáváme tak, jako bychom připravovali mleté maso na sekanou. Doba hnětení postačí 10 minut.

  2. Poté přidáme kuličky naloženého pepře a ještě chvíli prohněteme. Masovou směs v míse zakryjeme mikrotenovou folií nebo sáčkem a dáme na 24 hodin do lednice.

  3. Vnitřek šunkovaru vyložíme mikrotenovým sáčkem a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu. Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubokého hrnce.

  4. Hrnec naplníme teplou vodou, která by měla být cca 0,5 cm pod okrajem víčka šunkovaru. Do hrnce dáme teploměr a aby nesklouzl do vody, tak ho pomocí kolíčku na prádlo přichytíme k okraji hrnce. Vaříme 90 minut při teplotě 80°C. Teplotu během vaření průběžně kontrolujeme. Neměla by být nižší než 75°C a vyšší než 80°C.

  5. Poté šunkovar opatrně vytáhneme a necháme chladit v hrnci se studenou vodou, kterou občas vyměníme. Pak dáme ještě stále uzavřený šunkovar alespoň na 12 hodin do lednice, aby se šunka uležela a dala se dobře krájet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!