Ostrý lilek - zapékaný s celerem a chilli
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 lilek (středně velký)
- 1 paprika bílá
- 1 stvol řapíkatého celeru
- 1/3 celer (kořen-bulva)
- 1-2 chilli papričky nebo feferonky
- 1/2 tvaroh polotučný
- 1 jogurt bílý (malý)
- 1 vejce
- sůl
- 1/2 vody
- olivový olej
- kořenící směs na ryby
- libeček
- oregáno
- pepř
- yzop
- koriandr
- zelená petrželka
Postup Ostrý lilek - zapékaný s celerem a chilli
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si zapékací pekáč s horním poklopem a vyložíme jej pečícím papírem. Lilek umyjeme, nakrájíme na kolečka a klademe na dno a boky. Posypeme na drobno nakrájenou feferonkou a na proužky pokrájeným celerem. Posypeme připraveným kořením.
Přidáme vrstvu tvarohu smíchaného s jogurtem, posypeme kořením a špetkou soli, přidáme nakrájenou papriku a řapíkatý celer, zalijeme pár lžicemi olivového oleje. Poklademe zbývajícími kolečky lilku a posypeme zbývajícím kořením a chilli papričkou. Zalijeme rozšlehaným vejcem se špetkou soli a pepře. Na závěr podlejeme asi půl šálkem vody.
Zapékací mísu přikryjeme horním poklopem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 250 stupňů Celsia 30 minut a ještě necháme v troubě asi 15 minut.