Domácí smetanová zmrzlina
Recepty, MoučníkyPostup Domácí smetanová zmrzlina
Postup přípravy receptu
-
Pečlivě rozdělíme žloutky od bílků, tak aby bílky byly ideálně čisté a bez jakéhokoliv žloutkového smítka. U žloutků trocha bílků nevadí. Pokud jste to ještě nedělali, tak prostě naklepnete vajíčko nožem rozdělíte nad miskou na dvě půlky a pak jen přeléváte žloutek z jedné do druhé a bílek vám v mezičase odtéká.
Z čistých bílků vyšleháme dokonale tuhý sníh, do kterého poté všleháme polovinu cukru.
Ze smetany na šlehání uděláme pevnou šlehačku.
Žloutky utřeme nebo ušleháme až do bíla s oběma cukry a na konec ještě všleháme lžíci teplé, ale ne horké převařené vody.
V míse vše opatrně, ale zároveň velmi pečlivě spojíme, zakryjeme potravinovou fólií a vložíme do mrazáku. Již po dvanácti hodinách, ale já ji nechal déle) je naše první domácí zmrzlina hotová a nepotřebujeme na ni nic víc, než jen nějaký šlehač (a jde to i ručně), čtvrt hodiny práce a trpělivost na vychlazení.
Hned po vyndání z mrazáku se trochu hůře nabírá, ale pomůže nahřátá v teplé vodě lžíce a nebo zmrzlinu necháme tak pět minutek povolit.