Domácí paštika s vepřovým masem

Recepty, Pomazánky

Suroviny

1200 g kuřecích jater
550 g vepřové kotlety s kostí (po odpreparování kosti zůstalo cca 350g libového masa)
350 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny na kostky
2 větší cibule nakrájené na hrubo
6 stroužků česneku
250 g smetany na vaření (tlumočím, co mi říkal nápis na Tatra krabičce)
100 g másla + kousek na smažení + kousek pak na zalití
0,5-1 dcl rumu
2 polévkové lžíce medu
1 polévková lžíce sádla
7 menších snítek čerstvého tymiánu
2 čajové lžičky sušeného rozmarýnu
20 kuliček jalovce rozdrcených v hmoždíři
50 g brusinek
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Prvně jsem si kotletu nakrájela na kostky (klidně větší, stejně pak půjdou do mixéru), osolila ji, opepřila a na kousku másla kostky osmahla a pak dala stranou. Před vmícháním do paštiky jsem kotletu na hrubo rozmixovala v menším stolním mixérku (food processoru).

  2. Odblanila jsem játra (už to prosím nikdy nechci dělat) a trochu pokrájela. Na lžíci sádla jsem osmažila anglickou a až trošku zezlátla, přidala jsem cibuli, prolisovaný česnek, rozmarýn (opět - půjde to do mixéru, takže se to obejde i bez čerstvého a ten můj rozmarýn v květináči není kdovíjaký obr), snítky tymiánu (klidně celé, mixér), rozdrcený jalovec, trochu soli a docela dost pepře. Jakmile cibulka začala sklovatět a bytem se nesla úžasná vůně, přidala jsem játra a ještě to trochu posolila. Játra jsem restovala cca 3 minutky, pak jsem přilila rum a nechala tomu další 2-3 minuty. Nakonec jsem to vše zalila smetanou na vaření a nechala to bublat dalších 10 minut.

  3. Po uvaření jsem paštiku nechala trochu vychladnout, přidala jsem máslo a pořádně ji rozmixovala tyčovým mixérem. Aby paštika byla opravdu jemná, tak jsem ji ještě propasírovala přes síto. Hrubší kousky, které zůstaly jsem ještě jednou vzala tyčovým mixérem. Med, se přiznám, jsem přidala až nakonec, přišlo mi to jako dobrý nápad. A nechci se chlubit, ale byl to dobrý nápad (jej vůbec přidat). Takže jsem jej přidala do paštiky, kterou jsem ještě naposledy promíchala tyčovým mixérem. Ale lze jej přidat už v průběhu vaření, prostě třeba když se tam nalije smetana. Pak jsem vmíchala maso. Do části jsem přidala brusinky a část jsem nechala jen tak. Nakonec už stačí jen zalít trochou rozpuštěného másla. U těch s brusinkami jsem dala ještě nahoru pár brusinek, ať to jde lépe poznat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!