Domácí párky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 3 kg vepřového plecka bez kůže a kostí
- 1,5 kg prorostlého vepřového bůčku bez kůže a kostí
- 1/5 kg vepřové kýty
- 7,5 dl vody
- skopová střeva
- Koření:
- 75 g soli
- 5 g sanytru (rychlosul)
- 10 g černého mletého pepře
- 1O g bílého mletého pepře
- 1O g drceného kmínu
- 5 g mletého nového koření
- 7,5 g rozetřeného česneku
Postup Domácí párky
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme a omyjeme.
Nakrájíme na kostky, promícháme se solí a natlačíme do kameninové nádoby tak, aby vzduch neměl k masu přístup. Odložíme na dva dny do chladničky.
Pak maso pomeleme 2x najemno a vložíme do nádoby (velké mísy).
Přidáme zbytek soli (pokud jsme ji nepoužili celou již při solení masa), sanytr, bílý a černý pepř, drcený kmín, mleté nové koření, rozetřený česnek a důkladně promícháme.
Plníme do vyčištěných skopových střívek a párujeme tak, aby jeden pár nevážil více jak 150 g.
Udírnu pořádně vyhřejeme a udíme rychleji, aby povrch párků zaschnul a párky nevytekly.
Před podáváním vaříme mírným varem 8 minut.