Domácí chleba ze žitné a hladké mouky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 300-350 ml vlažné vody podle potřeby
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 2-2,5 lžičky soli
- 600 g mouky (1/2 hladké a 1/2 žitné chlebové)
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2-3 lžičky sušeného droždí
- trochu cukru
- lněné a slunečnicové semínko podle chuti
Postup Domácí chleba ze žitné a hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Droždí s cukrem smícháme a necháme v trošce vlažné vody nakynout. Sypké suroviny smícháme, přidáme vykynuté droždí a zbylou vodu. Vše dobře propracujeme v tužší hladké těsto a necháme 1 hodinu kynout v teple. Potom z těsta vytvarujeme bochník, který přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 1/2 hodiny odpočinout.
Troubu předehřejeme na 190°C. Bochník potřeme vodou a vložíme do trouby. Zároveň umístíme na dno trouby kastrůlek s vodou. Pečeme cca 45-50 minut. Po upečení bochník ještě potřeme vodou a necháme vychladout.