Domácí burgery s barevnými hranolkami

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Bulky:
1/4 l mléka
lžíce oleje
350 g mouky polohrubé
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1,5 lžičky sušeného droždí
1 lžíce solamylu
vajíčko
slunečnicová semínka na potření a posypání
Burgery:
1/2 kg mletého masa
2 rohlíky
1 dcl mléka
velká lžíce koření do mletých mas
pepř
sůl
1 vejce
1 cibulka (na kostičky)
hrst nasekaného rozmarýnu
hrst nasekaného tymiánu
2 stroužky rozmačkaného česneku
Do hamburgerů:
plátkový sýr
tatarka
kečup
ledový salát nebo jiný listový salát
rajče
cibule
okurka
Na hranolky:
brambory
batáty
celer
mrkev
žlutá paprika
červená paprika
olivový olej
vegeta
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na bulky dát do pekárny - program těsto.

  2. Z vykynutého těsta udělat 8 bulek (spíš placatější). Zapnout troubu.

  3. Bulky nechat na plechu s peč. papírem pod utěrkou kynout (15 - 30 minut).

  4. Pak dát do předehřáté trouby a péct naplno 15 minut, troubu vypnout a nechat 10 minut dojít.

  5. Suroviny na burgery smíchat, udělat placičky (opět raději nižší a širší) a grilovat do zlatova, případně opéct na pánvi.

  6. Když burgery obrátíme, dáme nahoru plátek oblíbeného sýra, krásně se rozpustí.

  7. Bulky rozpůlíme, spodní část pomažeme tatarkou, horní kečupem.

  8. Na spodní část bulky dáme list salátu a rajče, pak burger se sýrem, kolečko cibule a salátové okurky, přiklopíme horní půlkou bulky.

  9. Příloha – barevné zdravé hranolky: Vše nakrájíme na hranolky zhruba stejně velké, smícháme s olejem a vegetou, dáme na plech s pečícím papírem. Troubu rozpálíme naplno, dáme do ní hranolky, stáhneme plamen a pečeme asi 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!