Domácí burgery s barevnými hranolkami
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Bulky:
- 1/4 l mléka
- lžíce oleje
- 350 g mouky polohrubé
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 1 lžíce solamylu
- vajíčko
- slunečnicová semínka na potření a posypání
- Burgery:
- 1/2 kg mletého masa
- 2 rohlíky
- 1 dcl mléka
- velká lžíce koření do mletých mas
- pepř
- sůl
- 1 vejce
- 1 cibulka (na kostičky)
- hrst nasekaného rozmarýnu
- hrst nasekaného tymiánu
- 2 stroužky rozmačkaného česneku
- Do hamburgerů:
- plátkový sýr
- tatarka
- kečup
- ledový salát nebo jiný listový salát
- rajče
- cibule
- okurka
- Na hranolky:
- brambory
- batáty
- celer
- mrkev
- žlutá paprika
- červená paprika
- olivový olej
- vegeta
- pepř
Postup Domácí burgery s barevnými hranolkami
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na bulky dát do pekárny - program těsto.
Z vykynutého těsta udělat 8 bulek (spíš placatější). Zapnout troubu.
Bulky nechat na plechu s peč. papírem pod utěrkou kynout (15 - 30 minut).
Pak dát do předehřáté trouby a péct naplno 15 minut, troubu vypnout a nechat 10 minut dojít.
Suroviny na burgery smíchat, udělat placičky (opět raději nižší a širší) a grilovat do zlatova, případně opéct na pánvi.
Když burgery obrátíme, dáme nahoru plátek oblíbeného sýra, krásně se rozpustí.
Bulky rozpůlíme, spodní část pomažeme tatarkou, horní kečupem.
Na spodní část bulky dáme list salátu a rajče, pak burger se sýrem, kolečko cibule a salátové okurky, přiklopíme horní půlkou bulky.
Příloha – barevné zdravé hranolky: Vše nakrájíme na hranolky zhruba stejně velké, smícháme s olejem a vegetou, dáme na plech s pečícím papírem. Troubu rozpálíme naplno, dáme do ní hranolky, stáhneme plamen a pečeme asi 45 minut.