Dobrý chléb na který už nemusíte mazat tuk

Recepty, Přílohy

Suroviny

150 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
50 g celozrné žitné (pšeničné) mouky nebo rozmixovaných vloček
2 lžíce slunečnicového semínka
1 lžíce hnědého (zlatého) lnu
1 lžíce světlého sezamu
1 lžíce černého sezamu
1/2 kostky nebo 1 sáček suchého droždí
1/2 kávové lžičky soli
1/4 lžičky kmínu (nemusí být)
1 lžička jablečného octa
2 a 1/2 až 3 dl vlažné vody (u čerstvého droždí1/2 lžičky cukru na kvásek)
1/2 dl vody a 1 lžička soli na potření

Postup přípravy receptu

  1. Suché droždí: vše sypké promícháme a přilijeme vodu s octem. Nevím jak vy dámy, ale já v tuto chvíli nasadím techniku a těsto nechám hnětačem důkladně prohníst.

  2. Těsto vyklopíme na pomoučněné prkénko, pokud je těsto příliš řídké a lepí se, zapracujeme do něj ještě trochu mouky, vytvarujeme válec a vložíme do formy nebo na pečící papír na plech.

  3. Chléb necháme hodinu kynout na teplém místě, před vložením do trouby potřeme slanou vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 25 minut, lépe prozkoumat špejlí, hned po vyjmutí z trouby opět potřeme slanou vodou.

  4. Čerstvé droždí: ve vlažné vodě rozmícháme cukr a rozdrobené droždí, ve chvíli, kdy voda začne perlit nalijeme do moučné směsi, přidáme ocet, vše ostatní jako u suchého droždí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!