Dobrý chléb na který už nemusíte mazat tuk
Recepty, PřílohySuroviny
- 150 g žitné chlebové mouky
- 200 g pšeničné chlebové mouky
- 50 g celozrné žitné (pšeničné) mouky nebo rozmixovaných vloček
- 2 lžíce slunečnicového semínka
- 1 lžíce hnědého (zlatého) lnu
- 1 lžíce světlého sezamu
- 1 lžíce černého sezamu
- 1/2 kostky nebo 1 sáček suchého droždí
- 1/2 kávové lžičky soli
- 1/4 lžičky kmínu (nemusí být)
- 1 lžička jablečného octa
- 2 a 1/2 až 3 dl vlažné vody (u čerstvého droždí1/2 lžičky cukru na kvásek)
- 1/2 dl vody a 1 lžička soli na potření
Postup Dobrý chléb na který už nemusíte mazat tuk
Postup přípravy receptu
-
Suché droždí: vše sypké promícháme a přilijeme vodu s octem. Nevím jak vy dámy, ale já v tuto chvíli nasadím techniku a těsto nechám hnětačem důkladně prohníst.
Těsto vyklopíme na pomoučněné prkénko, pokud je těsto příliš řídké a lepí se, zapracujeme do něj ještě trochu mouky, vytvarujeme válec a vložíme do formy nebo na pečící papír na plech.
Chléb necháme hodinu kynout na teplém místě, před vložením do trouby potřeme slanou vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 25 minut, lépe prozkoumat špejlí, hned po vyjmutí z trouby opět potřeme slanou vodou.
Čerstvé droždí: ve vlažné vodě rozmícháme cukr a rozdrobené droždí, ve chvíli, kdy voda začne perlit nalijeme do moučné směsi, přidáme ocet, vše ostatní jako u suchého droždí.