Den a noc
Recepty, MoučníkySuroviny
- 6 vajec
- 220 g cukru krystalu
- 240 g hladké mouky
- 3 PL olivového oleje
- 2 PL prosátého kakaa
- Krém těžká paříž:
- 2 šlehačky 40%
- 1 šlehačka 33%
- 300 g kvalitní čokolády
- Krém mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 50 g moučkového cukru (podle vaší chuti)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky vanilkového aroma
- višně v rumu
- šlehačka na dozdobení
Postup Den a noc
Postup přípravy receptu
-
Krém těžká paříž (připravíme den předem): Čokoládové čočky vložíme do kastrůlku, nalijeme na ně šlehačky a dáme vařit. Jakmile začne šlehačka vřít, tak vaříme asi 1 minutu. Pak necháme vystydnout a dáme na 24 hodin do lednice, pak hned vyšleháme na plný výkon, (nabude tak 2-3x a musí být tuhá, ale nepřešlehat!) Korpus: Ušleháme bílky s polovinou cukru v tuhý sníh, který potom smícháme s ušlehanými žloutky s druhou polovinou cukru a olejem. Přimícháme prosátou mouku, kakao a vylijeme na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem. Dáme péci do předehřáté trouby na 180°C cca 30 - 35 minut (zkusit špejlí).
Mezitím si připravíme druhý krém (mascarpone): mascarpone smícháme s cukrem podle chuti a přilijeme šlehačku, vše dohromady ušleháme na hladký tuhý krém.
Vychladlý korpus rozřízneme, spodní díl natřeme krémem mascarpone, na něj naneseme krém těžká paříž a vypeckované višně v rumu. Přiklopíme druhou polovinou korpusu, zatížíme a necháme v lednici aspoň hodinu odpočinout. Poté potřeme povrch ganache nebo polijeme čokoládovou polevou a necháme zatuhnout. Nakrájíme na jednotlivé řezy a před podáváním dozdobíme šlehačkou a višní v rumu.