Dal palak (indická kaše ze žlutého hrachu se špenátem)
Recepty, LuštěninySuroviny
- 200 g loupaného půleného hrachu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička celého římského kmínu
- 1/2 lžička kurkumy
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
- chilli koření dle chuti
- 200 g listového špenátu (mraženého)
- sůl
Postup Dal palak (indická kaše ze žlutého hrachu se špenátem)
Postup přípravy receptu
-
Hrách přes noc namočíme a druhý den uvaříme v nové vodě doměkka (asi 30 minut). Vodu necháme jen těsně nad hrách a případně postupně přiléváme tak, aby měkký uvařený hrách neplaval, ale měl řidší kašovitou konzistenci. Do uvařeného hrachu vmícháme citronovou šťávu.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej, přisypeme do něho římský kmín a kurkumu a za občasného zamíchání opékáme asi 1-2 minuty, až než se koření rozvoní. Přidáme drobně nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor a chilli a společně ještě asi 2 minuty opékáme.
Poté přidáme listový špenát, osolíme a za občasného míchání necháme špenát rozpustit a zavadnout, ale déle nevaříme, aby si zachoval barvu a vitamíny.
Podušený špenát vmícháme do hrachového základu. Dahl podle potřeby dochutíme solí a chilli kořením a podáváme nejlépe s rýží.