Dal palak (indická kaše ze žlutého hrachu se špenátem)

Recepty, Luštěniny

Suroviny

200 g loupaného půleného hrachu
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce oleje
1 lžička celého římského kmínu
1/2 lžička kurkumy
2 stroužky česneku
1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
chilli koření dle chuti
200 g listového špenátu (mraženého)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Hrách přes noc namočíme a druhý den uvaříme v nové vodě doměkka (asi 30 minut). Vodu necháme jen těsně nad hrách a případně postupně přiléváme tak, aby měkký uvařený hrách neplaval, ale měl řidší kašovitou konzistenci. Do uvařeného hrachu vmícháme citronovou šťávu.

  2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, přisypeme do něho římský kmín a kurkumu a za občasného zamíchání opékáme asi 1-2 minuty, až než se koření rozvoní. Přidáme drobně nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor a chilli a společně ještě asi 2 minuty opékáme.

  3. Poté přidáme listový špenát, osolíme a za občasného míchání necháme špenát rozpustit a zavadnout, ale déle nevaříme, aby si zachoval barvu a vitamíny.

  4. Podušený špenát vmícháme do hrachového základu. Dahl podle potřeby dochutíme solí a chilli kořením a podáváme nejlépe s rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!