Celozrnné koláčky s fazolovou pastou, teplou rajčatovou salsou a čedarem

Recepty, Předkrmy

Suroviny

Těsto:
5 g droždí
1/2 lžičky cukru
1 lžíce hladké mouky na kvásek
50 ml mléka
1 menší vejce
60 g hladké celozrnné mouky (použila jsem pšeničnou)
1/2 lžičky soli
20 g hladké mouky
70 ml vody
30 g bílého jogurtu
Fazolová pasta:
100 g červených sterilovaných fazolí
1/2 stroužku česneku
1 lžíce extra panenského olivového oleje
Sůl
pepř
Rajčatová salsa:
1 středně velká cibule
170 g loupaných drcených rajčat
1 lžíce oleje
1/2 lžičky římského kmínu
2 kuličky nového koření
1 lžička mleté papriky
Kousek nasekaného chilli
Sůl
1 lžíce nasekaných lístků koriandru
30 g čedaru
olej na opékání

Postup přípravy receptu

  1. Droždí smícháme v mističce s cukrem. Mléko lehce ohřejeme a přimícháme společně se lžící mouky k droždí, prošleháme a necháme vzejít kvásek (pod utěrkou na 20 minut).

  2. Když máme vzešlý kvásek, připravíme si do mísy všechny zbylé ingredience na těsto a spolu s kváskem je rozmícháme dohladka. Jelikož každé těsto saje tekutinu trochu jinak, řídíme se tím při přidávání vody. Chceme, aby nám vzniklo lité těsto, ne však příliš řídké. Těsto necháme na teplém místě 30 minut kynout.

  3. Než těsto vykyne, připravíme si fazolovou pastu: fazole dáme do mističky, přidáme olivový olej, utřený česnek, sůl a trochu čerstvě mletého pepře. Rozmixujeme.

  4. Cibuli nakrájíme nadrobno a pozvolna restujeme na lžíci oleje. Necháme cibuli zezlátnout. Než se tak stane, rozdrtíme si v hmoždíři římský kmín, kousek nasekané chilli papričky, mletou papriku a asi ½ lžičky soli.

  5. Tuto směs přidáme k cibuli, když je osmažená dozlatova. Asi minutu mícháme, poté přidáme drcená rajčata a vaříme 2 minuty. Pak odstavíme z plamene a vmícháme nasekaný koriandr.

  6. Lívanečník vymažeme lehce olejem a smažíme na něm slané lívanečky – pozvolna, aby se propekly i uvnitř.

  7. Lívance potíráme fazolovou pastou, navrstvíme rajčatovou salsu a posypeme kousky čedaru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!