Lasagne s mletým hovězím
Recepty, Mleté masoSuroviny
- na masovou směs:
- 1 větší cibule (nakrájená na drobno)
- 2 PL olivového oleje
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 stroužky česneku
- 2 konzervy krájených rajčat (celkem 800 g)
- 1 KL sušené bazalky
- 1.5 ČL sušeného oregana
- 2 bobkové listy
- 1,5 KL soli
- 1/4 KL mletého pepře
- na bešamel:
- 700 ml plnotučného mléka
- 4 PL (60 g) másla
- 4 PL hladké mouky
- 1/4 KL soli
- trocha mletého pepře
- na špičku nože muškátového oříšku
- na dokončení:
- 12 uvařených nudlí lasagne
- 200 g strouhaného sýru (mozzarella)
Postup Lasagne s mletým hovězím
Postup přípravy receptu
-
asová směs:
a 2 PL oleje osmažíme cibuli dozlatova, přidáme česnek a smažíme jen asi další minutu.
K cibuli přidáme mleté maso a rychle orestujeme, asi 5 minut.
Přidáme koření, tedy oregano, bazalku, bobkový list;zalijeme rajčaty a přiklopíme pokličkou.
Vaříme na středním stupni 45 minut a průběžně mícháme.
Po 45 minutách sundáme pokličku a vaříme dalších cca 30 minut nebo dokud směs nezhoustne a voda se nevypaří.
Vyndáme bobkové listy, dochutíme solí a pepřem.
Bešamel: zatímco se masová směs vaří, připravíme si bešamel.
Máslo rozehřejeme v hlubším kastrolu nebo pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku.
Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.
Do bešamelu vmícháme sůl a pepř.
Dokončení: na dno zapékací mísy, např. velikosti 35 x 25 cm rozetřeme třetinu bešamelu a posypeme třetinou sýru.
Na bešamel vyskládáme třetinu lasagnových nudlí, na ně polovinu masové směsi a opakujeme v tomto pořadí: bešamel, sýr, nudle, maso, nudle a nakonec bešamel.
Předehřejeme troubu na 200°C.
Zapékací mísu přikryjeme alobalem tak, aby nikde nebyla žádná škvírka.
Pečeme 30 minut.
Po 30ti minutách alobal odstraníme, posypeme zbylým sýrem a pečeme dalších 10 minut odkryté nebo dokud sýr nebude mít zlatavou barvu.