Cuketové cannelloni se špenátem a ricottou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Cannelloni:
1 velká cuketa (cca 500 g, anebo 2 menší)
2 kelímky ricotty (celkem 400g)
cca 250 g mraženého listového špenátu (nebo spařit čerstvý a pokrájet)
3 stroužky česneku
sůl
pepř
Rajčatová omáčka:
1 větší cibule
1/2 hlávky květáku
2 plechovky krájených rajčat
(zbytky cukety ze strouhání)
4 stroužky česneku
sůl
pepř
chilli
majoránka
bazalka
tymián
trocha oleje
cca 200 g tvrdého sýru

Postup přípravy receptu

  1. Jako první doporučuji si nachystat plátky cukety. Použila jsem široké struhadlo na plátkování zeleniny, které mi dělalo asi 1-2 mm plátky. Občas se nějaký nepovedl, ale ty jsem dala bokem buď jako podklad pro rolování anebo je pak šoupla do omáčky.

  2. V hrnci si necháme rozmrazit listový špenát, příp. si spaříme čerstvý a pokrájíme. Osolíme, opepříme a ochutíme prolisovaným česnekem. Necháme vychladnout. Posléze smícháme s ricottou.

  3. Na trošce oleje si osmahneme pokrájenou cibulku, přidáme na drobno rozebrané či nakrájené růžičky květáku, posolíme, popepříme, zaprášíme chilli (pokud vám nevadí ostřejší, nešetřete) a chvilku orestujeme. Poté přidáme krájená rajčata, bylinky a necháme prohřát. Vypneme hořák a přidáme prolisovaný česnek. Zhruba půlkou směsi vyložíme spodek pekáčku.

  4. Troubu si rozehřejeme na 180° - 200°C.

  5. Na pracovní desku si nachystáme podélně nějaký kratší plátek cukety, třeba z těch nepovedených, a pravoúhle na něj poklademe delší plátky cukety, zhruba 3 vedle sebe, aby se na krajích překrývaly (aby pak nevytekla špenátová směs). Kratší plátek slouží jako pomůcka při počátečním rolování, že nemusíte dávat pozor, abyste začali rolovat všechny plátky stejně, ale prostě to jen podchytíte pod tím jedním, který tak bude rolovat všechny stejnoměrně, a usnadní to práci. Na kraj dáme l žíci náplně, rozprostřeme po šířce a zarolujeme. Rolky skládáme na těsno do pekáčku.

  6. Rolky mírně osolíme a na 10 minut dáme odkryté do trouby. Pak je překryjeme zbytkem rajčatové omáčky a necháme zapéct zhruba 20 minut. Nakonec posypeme sýrem a pečeme dalších 10 - 15 minut, až sýr začne hnědnou. Je možno rajčatovou omáčku nahradit třeba sýrovou, a to buď zcela, anebo tou sýrovou pokrýt jen vrch.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!