Cuketa /patizon s uzeným masem a bramborami z jednoho pekáčku
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 350-400 g uzeného masa: ramínko, krkovička, plec...
- 700 g mladé cukety nebo očištěného patizonu
- 1 cibule
- cca 3 stroužky česneku
- cca 500 g oloupaných brambor
- sůl
- pepř celý
- drcený kmín
- 1 lžíce oleje nebo oříšek másla
- trošku solamylu, je-li třeba
Postup Cuketa /patizon s uzeným masem a bramborami z jednoho pekáčku
Postup přípravy receptu
-
Na drobně pokrájenou cibuli nasypeme na nudličky nebo kostky pokrájené uzené maso, které zasypeme nasekaným česnekem. Poté přidáme pokrájenou neloupanou mladou cuketu nebo oloupaný a vydlabaný patizon, které posypeme drceným kmínem a pepřem dle chuti. Do cukety/patizonu posadíme oloupané menší brambory, vše zakapeme olejem, osolíme, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě cca 40-45 minut. Bez míchání!
Poté odklopíme, je-li v pekáčku z cukety příliš tekutiny, zaprášíme cuketu troškou solamylu a až poté opatrně promícháme a dáme ještě na chvíli do trouby probublat. Patizon tolik vody většinou nemá a zahušťovat nemusíme. Dle chuti můžeme ještě osolit. Pokud není potřeba přidávat solamyl, jen vše promícháme a můžeme podávat.