Polentové kuličky s parmazánem, rozmarýnem a třemi dresinky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Na kroketky:
instantní polenta
horká voda
sůl
čerstvý rozmarýn
strouhaný parmazán nebo sýr Grana Padano
1 vejce
trochu mléka
strouhanka na obalení
olej na smažení
Na dresinky:
200 g hustého bílého jogurtu
200 g zakysané smetany
sůl
sladká chilli omáčka
dijonská hořčice
česnek

Postup přípravy receptu

  1. Polentu nasypeme do většího rendlíku, přidáme sůl a zalijeme horkou vodou v množství podle návodu. Umícháme hustou kaši, do které zapracujeme jemně nastrouhaný sýr a nasekaný rozmarýn. Necháme trochu zchladnout a z ještě vlažné hmoty tvarujeme malé kuličky. Odložíme je ztuhnout do lednice a mezitím připravíme dresinky: smícháme jogurt se zakysanou smetanou, mírně osolíme a rozdělíme do tří mističek. Do jedné přidáme sladkou chilli omáčku, do druhé dijonskou hořčici a do třetí utřený česnek. Ochutnáme a případně dosolíme.

  2. Do uzavíratelné dózy vyklepneme vejce, naředíme trochou mléka a rozšleháme. Do druhé dózy nasypeme strouhanku. Ve vyšší pánvi rozpálíme olej.

  3. Polentové kuličky vyjmeme z lednice, vložíme je do dózy s vajíčkem, uzavřeme a protřepeme. Případné zbylé vejce slijeme, kuličky přesypeme do nádoby se strouhankou, opět uzavřeme a řádně protřepeme, až jsou všechny kroketky pěkně obalené. Vkládáme je do horkého oleje a smažíme dozlatova. Podáváme s připravenými dresinky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!