Polentové kuličky s parmazánem, rozmarýnem a třemi dresinky
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Na kroketky:
- instantní polenta
- horká voda
- sůl
- čerstvý rozmarýn
- strouhaný parmazán nebo sýr Grana Padano
- 1 vejce
- trochu mléka
- strouhanka na obalení
- olej na smažení
- Na dresinky:
- 200 g hustého bílého jogurtu
- 200 g zakysané smetany
- sůl
- sladká chilli omáčka
- dijonská hořčice
- česnek
Postup Polentové kuličky s parmazánem, rozmarýnem a třemi dresinky
Postup přípravy receptu
-
Polentu nasypeme do většího rendlíku, přidáme sůl a zalijeme horkou vodou v množství podle návodu. Umícháme hustou kaši, do které zapracujeme jemně nastrouhaný sýr a nasekaný rozmarýn. Necháme trochu zchladnout a z ještě vlažné hmoty tvarujeme malé kuličky. Odložíme je ztuhnout do lednice a mezitím připravíme dresinky: smícháme jogurt se zakysanou smetanou, mírně osolíme a rozdělíme do tří mističek. Do jedné přidáme sladkou chilli omáčku, do druhé dijonskou hořčici a do třetí utřený česnek. Ochutnáme a případně dosolíme.
Do uzavíratelné dózy vyklepneme vejce, naředíme trochou mléka a rozšleháme. Do druhé dózy nasypeme strouhanku. Ve vyšší pánvi rozpálíme olej.
Polentové kuličky vyjmeme z lednice, vložíme je do dózy s vajíčkem, uzavřeme a protřepeme. Případné zbylé vejce slijeme, kuličky přesypeme do nádoby se strouhankou, opět uzavřeme a řádně protřepeme, až jsou všechny kroketky pěkně obalené. Vkládáme je do horkého oleje a smažíme dozlatova. Podáváme s připravenými dresinky.