Čokoládový pěnový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus:
80 g hladké mouky
100 g cukru krupice
120 ml mléka
45 g holandského kakaa
1/2 lžičky prášku do pečiva
3/4 lžičky jedlé sody
1 vejce
3 lžíce slunečnicový olej
špetka soli
+ kousek másla na vymazání formy.
Pěna z hořké čokolády:
200 g kvalitní hořké čokolády
350 ml smetany na šlehání
Bílá vrstva:
1 mascarpone
1 smetana ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
Na ozdobu:
100 g hořké čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C, kulatou dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme dno pečícím papírem. Do mísy prosejeme všechny sypké suroviny a dobře promícháme. Přidáme vejce rozkvedlané v mléce, olej a umícháme hladké těsto. Nalijeme do formy a pečeme cca 25 minut, necháme dobře vychladnout na mřížce.

  2. Hobliny na ozdobu připravíme pomocí pečícího papíru, na který v tenké vrstvě špachtlí rozetřeme rozpuštěnou, zchladlou čokoládu, překryjeme stejným kusem pečícího papíru a srolujeme. Uložíme do lednice až na pozdější použití - po rozbalení se čokoláda sama naláme.

  3. Na pěnu rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha a do ní pomalu za stálého šlehání přiléváme čokoládu. Získáme nadýchaný hedvábný krém. Okruží dortové formy (ve které se pekl korpus) umyjeme a suché vymažeme máslem. Vychladlý korpus položíme na servírovací tác a okruží na něj nasadíme. Pokud vznikne mezírka mezi korpusem a okružím, vyplníme ji potravinářskou folií. Na korpus navrstvíme čokoládovou pěnu, uhladíme povrch a tácem několikrát klepneme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Vložíme do lednice a necháme dobře vychladit (40 minut).

  4. Na bílou vrstvu ušleháme šlehačku, přidáme prosátý cukr a lehce zašleháme mascarpone. Navrstvíme na vychlazenou čokoládovou vrstvu, necháme ztuhnout a dozdobíme čokoládovými hoblinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!