Čokoládový dort s čokoládovým krémem a hoblinami
Recepty, DortySuroviny
- INGREDIENCE NA KORPUS:
- 250 ml vody
- 40 g holandského kakaa
- 125 g másla
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 400 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 130 ml podmáslí
- INGREDIENCE NA KRÉM:
- 250 ml smetany na šlehání
- 500 g hořké čokolády
- 140 g másla
- + čokoláda (na čokoládové hobliny - kousek bílé a kousek tmavé)
Postup Čokoládový dort s čokoládovým krémem a hoblinami
Postup přípravy receptu
-
POSTUP – KORPUS: V hrnci zahřívejte vodu spolu s holandským kakaem a máslem, dokud se vše nerozpustí. Poté odstavte z plotny.
Promíchejte všechny suché ingredience a pomocí robotu do nich zašlehejte směs z kakaa, vody a másla.
Na závěr vmíchejte vejce a podmáslí.
Pečte na 170 stupňů cca 50-60 minut (hlídejte, je hotovo, když po zapíchnutí vytáhnete čistou špejli). Pekla jsem ve formě o průměru 18 cm a trvalo to hodinu.
POSTUP – KRÉM: Nalijte do hrnce smetanu, pokrájejte do ní máslo a nalámejte čokoládu.
Nechte pozvolna rozehřívat na vodní lázni. Když je vše rozpuštěné, odstavte a nechte vystydnout. (Po vychladnutí by měla být směs lehce tuhá, aby šla na dort mazat. Pokud se tak náhodou nestane, můžete vyšlehat s troškou šlehačkového ztužovače a na chvíli uložit do lednice.)
SESTAVENÍ DORTU: Korpus rozkrojte tak, abyste měli 3-4 pláty.
Každou vrstvu potřete silnou vrstvou krému a skládejte na sebe.
Na závěr celý dort pomažte krémem a uhlaďte.
Čokoládové hobliny vytvoříte pomocí škrabky na brambory. Škrábejte čokoládu po boční tenké straně. Posypejte vršek dortu hoblinami a uložte do chladu. TIP: Před podáváním nechte odstát při pokojové teplotě, jinak je krém velmi tuhý.