Čokoládový dort s beruškami

Recepty, Dorty

Suroviny

korpus:
15 dkg cukru písek
5 vajec
5 lžic oleje
12 dkg hladké mouky
3 dkg kakaa
krém:
12,5dkg másla
10 dkg pomazánkového másla
12,5 dkg měkkého tvarohu
cukr moučka podle chuti
1/2 pudinku Olé Dr.Oetker - bez šlehání
Poleva:
25 dkg ztuženého tuku
10 dkg čokolády na vaření
5 lžic kakaa
kompotované jahody
marmeláda
falešná marcipánová hmota
potravinářské barvy

Postup přípravy receptu

  1. Na korpus ušleháme bílky s cukrem do pevného sněhu, postupně všleháme střídavě žloutky a olej, vmícháme lehce mouku smíchanou s kakaem.

  2. Těsto nalijeme do 25cm formy vyložené na dně pečicím papírem a v předehřáté troubě pečeme cca 40-50min na 150°C.

  3. Upečený korpus (zkouška suchou špejlí) necháme vychladnout.

  4. Na krém vyšleháme změklé máslo s cukrem, všleháme tvaroh, pomazánkové máslo a pudinkový prášek.

  5. Vychladlý korus prořízneme, namažeme marmeládou, krémem (trochu si necháme stranou), poklademe jahodami a přiklopíme vrchním dílem. Zbytkem krému potřeme boky dortu, aby se proříznutí zarovnalo.

  6. Dáme vychladit do lednice.

  7. Ve vodní lázni rozpustíme tuk spolu s čokoládou, vmícháme kakao, důkladně promícháme, aby nebyly hrudky.

  8. Necháme lehce ztuhnout, průběžně mícháme.

  9. Když má poleva konzistenci medu, polijeme vršek a boky dortu.

  10. Polevu necháme téměř ztuhnout, ale ne úplně, aby přichytila marcipánové ozdoby.

  11. Berušky jsou dělané z punčoviny (zbytky korpusu z pečení jiného dortu jsem měla na mrazáku): upečený dortový piškot rozdrobíme, smícháme s trochou krému, marmelády, hmotu natlačíme do naběračky, trochu upěchujeme, aby držela tvar, vyklopíme a dáme vychladit.

  12. Poté potáhneme marcipánem a domalujeme barvou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!