Osso buco s šafránovou rýží
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 3 telecí kližky s kostí s morkem
- 1 cibule
- 50 g másla
- 2 dl bílého vína Veltlínské zelené)
- 1/4 litru silného hovězího vývaru
- 2 větší stroužky česneku
- hrst petrželové natě
- citronová kůra - vyřezané proužky z kůry bez bílého podkladu (jen žlutá)
- hladká mouka na obalení
- sůl
- Šafránové rizoto:
- 250 g rýže Carnaroli (tvrdá a kulatá rýže na rizoto)
- 70 g másla
- 1 rovná lžička šafránu v prášku
- 50 g morku
- 1 cibule
- 1 dl bílého vína
- hovězí vývar dle potřeby na dolévání do rýže
- parmazán na posypání (Gran Moravia)
- sůl
Postup Osso buco s šafránovou rýží
Postup přípravy receptu
-
Maso osolíme, lehce obalíme v mouce v pánvi na másle opečeme z obou stran dozlatova. Nakrájíme cibuli, přidáme ji k masu, zalijeme vínem a počkáme, až se vypaří alkohol. Poté maso podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme asi hodinu a půl dusit (pozor - je třeba hlídat šťávu a dolévat v případě potřeby). Nakonec připravíme gremolatu: smícháme velmi na drobno nasekaný česnek, strouhanou citronovou kůru a nasekanou petrželku a přidáme k masu. Servírujeme s šafránovým rizotem.
Šafránové rizoto (Risotto alla Milanese). Ve vyšším kastrolu rozpustíme 40 g másla a osmažíme cibulku nakrájenou na jemno. Přidáme morek z kosti, který se po chvíli rozpustí a zasypeme rýží. Podlijeme bílým vínem a dobře promícháme. Podle potřeby přidáváme vývar, aby se rýže dobře nasákla. Nakonec přidáme šafrán rozmíchaný ve vlažné vodě. Rýže se zbarví do žluta. Kastrol stáhneme z ohně a vmícháme zbytek másla, posypeme strouhaným parmazánem, dochutíme solí a můžeme podávat.