Čokoládový dort na Valentýna

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
225 g másla
100 g čokolády na vaření (kvalitní 70% a více)
1 vejce celé
6 bílků a žloutků
200 g moučkového cukru
90 g hladké mouky
150 g jemně mletých mandlí loupaných
35 g kakaového prášku holandského typu
Krém:
(čokoládová pomazánka)
1 salko
200 g hořké čokolády
1 máslo
150 g másla Zlatou Hanou
Poleva:
200 g čokolády na vaření
100 g smetany na šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Máslo ušleháme s rozpuštěnou čokoládou. Vejce ušleháme se žloutky a 50 g moučkového cukru, zbývající cukr ušleháme s bílky.

  2. Čokoládové máslo lehce spojíme se žloutkovou pěnou, opatrně přidáme kakao, mandle, mouku a nakonec sníh.

  3. Vlijeme do dortové formy a pečeme na 175°C asi 35-40 minut.

  4. Krém připravíme dle návodu na čokoládovou pomazánku a zašleháme do něj ještě 150 g másla nebo Zlaté Hané.

  5. Po vychladnutí prořežeme na tři pláty, promažeme 2/3 krému a poskládáme na sebe, pomažeme zbytkem krému po stranách a necháme ztuhnout v mrazničce cca 20 minut.

  6. Poleva: ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a smícháme se smetanou a necháme trochu vychladnout. Dort polijeme polevou. Necháme ztuhnout v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!