Čokoládová maxipusa
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 bílky z velkých vajec
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžičky škrobu (solamyl, gustin, maizena,...)
- 2 lžičky bílého vinného octa
- 50 g strouhané tmavé čokolády (aspoň 60% kakaa)
- 2 lžíce práškového kakaa + trošku na poprášení
- mletá vanilka
- K podávání:
- šlehačka nebo zakysaná smetana
- jahody
- maliny apod.
Postup Čokoládová maxipusa
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 120°C. K bílkům kápneme ocet, cukr promícháme se škrobem a vanilkou. Z bílků šleháme sníh, když zbělají, zašleháme do nich cukr se škrobem a vanilkou.
Sníh musí být tak ušlehaný, že tvoří špičky, které nemění tvar. Část sněhu přendáme do misky a vmícháme do něj opatrně směs čokolády a prosátého kakaa. Pak tuto směs přidáme k čistému sněhu a lehce promícháme, aby vzniklo mramorování.
Na plech vyložený papírem na pečení lžící sázíme mramorovaný sníh do tvaru kruhu. Lehce poprášíme kakaem a pečeme (spíš sušíme) hodinu. Pokud máte horkovzduch, po vložení maxipusy snižte teplotu na 100°C a pečete horkovzduchem 30-45 minut.
Další hodinu dezert chladne v troubě s otevřenými dvířky. Dezert je po ozdobení určen k rychlé spotřebě.