Čokoládová maxipusa

Recepty, Moučníky

Suroviny

3 bílky z velkých vajec
150 g krupicového cukru
2 lžičky škrobu (solamyl, gustin, maizena,...)
2 lžičky bílého vinného octa
50 g strouhané tmavé čokolády (aspoň 60% kakaa)
2 lžíce práškového kakaa + trošku na poprášení
mletá vanilka
K podávání:
šlehačka nebo zakysaná smetana
jahody
maliny apod.

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 120°C. K bílkům kápneme ocet, cukr promícháme se škrobem a vanilkou. Z bílků šleháme sníh, když zbělají, zašleháme do nich cukr se škrobem a vanilkou.

  2. Sníh musí být tak ušlehaný, že tvoří špičky, které nemění tvar. Část sněhu přendáme do misky a vmícháme do něj opatrně směs čokolády a prosátého kakaa. Pak tuto směs přidáme k čistému sněhu a lehce promícháme, aby vzniklo mramorování.

  3. Na plech vyložený papírem na pečení lžící sázíme mramorovaný sníh do tvaru kruhu. Lehce poprášíme kakaem a pečeme (spíš sušíme) hodinu. Pokud máte horkovzduch, po vložení maxipusy snižte teplotu na 100°C a pečete horkovzduchem 30-45 minut.

  4. Další hodinu dezert chladne v troubě s otevřenými dvířky. Dezert je po ozdobení určen k rychlé spotřebě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!