Čočkové palačinky s pečenými paprikami
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Na palačinky:
- 140 g čočkové mouky
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 1 lžička sušeného česneku
- sůl
- mletý pepř
- troška oleje (na smažení)
- Na papriky:
- 6 velkých barevných paprik
- 3 červené cibule
- 3,5 lžičky lístků tymiánu (citronového)
- 6 lžiček olivového oleje
Postup Čočkové palačinky s pečenými paprikami
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravte pečené papriky.
Rozehřejte troubu na 200°C.
Na plech vyložený pečicím papírem položte omyté a osušené papriky a každou potřete asi tak 1 lžičkou olivového oleje.
Vložte je do vyhřáté trouby asi tak na 25 minut péct, až se jejich slupka připálí a udělají se na ní bubliny.
Ještě horké je přesuňte do uzavíratelné nádoby (třeba hrnce s poklicí) a nechte je alespoň na 15 minut zapařit, aby se jejich slupka úplně uvolnila a šla krásně stáhnout.
Zatímco máte papriky v troubě, přichystejte si těsto na palačinky. Ve 250 ml mléka pořádně rozšlehejte 2 středně velká vejce.
Při neustálém šlehání postupně přisypávejte 140g čočkové mouky, až budete mít krásně hladkou směs bez hrudek.
Těsto osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Nakonec jej dochuťte 1 lžičkou sušeného česneku.
Směs na palačinky přikryjte potravinovou fólií a uložte do lednice alespoň na půl hodiny odpočinout.
Mezitím si nakrájejte 2 červené cibule na drobno a osmažte je na trošce oleje do zlatavé barvy. Jakmile jsou papriky upečené i zapařené, oloupejte jim slupku a nakrájejte je na půlcentimetrové kousky.
Nakrájené papriky přidejte k cibuli, okořeňte citronovým tymiánem, osolte a opepřete a prohřívejte asi tak 2 minuty, až se všechny chutě krásně propojí.
Nakonec si přichystejte čočkové palačinky. Pánev s nepřilnavým povrchem pořádně rozpalte a potřete slabou vrstvou oleje (nejlépe pomocí papírového ubrousku).
Na rozpálenou pánev nalijte část těsta (1/6, což je asi tak 1 naběračka) a krouživým pohybem ho nechte roztéct po celé pánvi.
Palačinky smažte asi 2 minuty z každé strany.
Hotové placky naplňte paprikovou směsí a ihned podávejte.