Čočkové burgery (Scott Jurek) - vegan
Recepty, Dietní receptySuroviny
- - 1 šálek sušené čočky
- - 2,5 šálku vody
- - 1 lžička petržele kudrnky
- - 1/4 lžičky pepře
- - 3 stroužky česneku (natřeného)
- - 1,25 šálku najemno nasekané cibule
- - 1/2 šálku namletých ořechů (vlašské kešu nebo lískové)
- - 2 šálky strouhanky
- - 1/2 šálku mletého lněného semínka
- - 3 šálky najemno nasekaných žampionů
- - 1,5 šálku najemno nasekané kapusty špenátu nebo jiné listové zeleniny
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1,5 lžičky mořské soli
- 1 lžička mleté červené papriky
Postup Čočkové burgery (Scott Jurek) - vegan
Postup přípravy receptu
-
Do menšího hrnce dáme čočku, vodu, petržel, natřený jeden stroužek česneku a 1/4 šálku cibule a přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme zčásti přiklopené, dokud čočka nezměkne a voda se nevyvaří.
Zatímco se čočka vaří, smícháme v míse namleté ořechy, strouhanku a lněné semínko. Přidáme lahůdkové droždí, sůl, pepř, mletou papriku a dobře promícháme.
Zbylou cibuli, česnek, houby a zeleninu osmahneme na oleji (cca 8-10min) a poté odstavíme ze sporáku.
Do měkké čočky přidáme ocet a hořčici a šťouchadlem na brambory nebo vařečkou rozmačkáme na hustou kaši.
Ve velké míse smícháme čočku, s osmahnutou zeleninou a suchou směsí se strouhankou. Podle chuti lze případně přimíchat 1 lžičku koření Čubrica, Zlaté nebo Adžika. Necháme uležet v lednici cca 15-30 minut, klidně i přes noc.
Mokrýma rukama uplácáme kuličky, které smažíme na troše oleje nebo grilujeme na lávovém kameni.