Čočková omáčka s domácím houskovým knedlíkem
Recepty, LuštěninySuroviny
- Na omáčku:
- 300 g čočky
- 3 větší bobkové listy
- 1 polévková lžíce tymiánu
- sůl
- hladká mouka
- olej
- 0,5 l mléka
- 150 ml šlehačky
- 150 ml zakysané smetany
- cukr
- Na knedlík:
- 0,5 kg hrubé mouky
- 400 ml mléka
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 5 rohlíků
Postup Čočková omáčka s domácím houskovým knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Čočku uvaříme spolu s bobkovým listem a tymiánem ve vodě doměkka. Uděláme si zásmažku z oleje a hladké mouky. Osolíme a osladíme.
Zalijeme vývarem z čočky, mlékem a šlehačkou. Vše dobře povaříme. Přidáme zakysanou smetanu a již nevaříme, aby se nám omáčka nesrazila. Dochutíme do sladkokysela. Přidáme uvařenou čočku.
Příloha: domácí houskový knedlík (smícháme mouku, mléko, sůl a vejce, přidáme rohlíky nakrájené na kostičky), mohou být obyčejné, ale chutnají i s celozrnnými.
Já vařím knedlíky v koulích. Takže uděláme asi 6 velkých koulí, které vaříme v osolené vodě z každé strany 10 minut. Koule se dobře dělají rukama namočenýma ve vodě, pak se těsto na ně nelepí.