Jednoduchá roláda pro začátečníky

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

5 vajec
5 lžic kvalitního kakaa
5 lžic moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 šlehačka
1 sáček ztužovače na šlehačku
nějaké ozdoby dle fantazie.

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme celá vejce až začnou pěnit, pak přidáváme po lžících cukr do zhoustnutí a nakonec po lžících kakao s vanilkovým cukrem. Na plech dáme pečící papír, připravené těsto na něj vylijeme a srovnáme stěrkou, aby bylo rovnoměrně všude do celého plechu.

  2. Troubu rozpálíme na 180°C a když je vyhřátá dáme těsto péct a hlídáme. Těsto je velmi rychle hotové tak za 7-10 minut (podle trouby), můžeme vyzkoušet špejlí, že jí zapíchneme do těsta a když jí vyndáme suchou, je těsto upečené.

  3. Pak ho vyndáme, necháme chvilku zchladnout, stáhneme ho z plechu i s papírem a otočíme těstem dolů, papír máme tím pádem navrchu, když těsto vychladne úplně, pěkně papír postupně stáhneme (jde to dobře), hned si ho zatočíme do rolády a necháme být.

  4. Zatím si ušleháme šlehačku se ztužovačem a kdo chce sladkou, přidá hned před šleháním cukr, kolik kdo chce (já dělám bez cukru). Roládu si rozbalíme, po celém plátu natřeme 3/4 šlehačkou a opět zatočíme.

  5. Konce mohou být nerovné, tak si je zařízneme a zbytky si strčíme do pusy a hned budeme vědět, jak je roláda dobrá. 1/4 zbylé šlehačky natřeme na roládu navrchu.

  6. Můžeme dozdobit, třeba nastrouhanou čokoládou, kokosem, barevnými kuličkami (to jsem použila já), meze se nekladou, každý může improvizovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!