Čočka po indicku

Recepty, Luštěniny

Suroviny

500 g čočky
2 mrkve
1 petržel
celer (asi stejné množství jako petržele)
3 brambory
6 stroužků česneku
1 velká cibule
kari (ca 2 lžičky)
mletá paprika (ca 1 lžička)
kardamom (ca 10 semen)
bobkový list (ca 6 listů)
sůl
olej

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propláchneme, zalijeme vodou a necháme několik hodin máčet.

  2. Nabobtnalou čočku osolíme a uvaříme do měkka (ale ne na kaši).

  3. Zatímco se nám čočka vaří, v dalším hrnci si uvaříme 3 brambory na kostičky - taktéž do poloměkka (můžeme použít i zbylé brambory od jiného jídla, když budou měkčí, nevadí).

  4. Dále si připravíme větší hrnec (nakonec do něj vše smícháme) a na troše oleje v něm zlehka osmahneme nakrájenou cibuli. K ní vmícháme očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme bobkový list, kardamom, kari, mletou papriku, sůl a prolisovaný česnek. Promícháme a osmahneme do zlatova. Poté zalijeme trochou vody a necháme dusit do poloměkka.

  5. Když je zelenina uvařená na skus, přidáme k ní čočku a brambory a důkladně promícháme. Je-li potřeba, ještě dochutíme. Společně necháme ještě pár minut vařit tak, aby bylo všechno pěkně měkké (čočka až mírně rozvařená) a hlavně, aby se nám krásně propojily všechny chutě. Takto připravenou čočku můžeme konzumovat samotnou nebo můžeme doplnit vejcem vařeným na tvrdo. Uzeninou nebo párkem bych osobně takto zdravý a hlavně chutný pokrm nekazila;o)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!