Čočka po indicku
Recepty, LuštěninySuroviny
- 500 g čočky
- 2 mrkve
- 1 petržel
- celer (asi stejné množství jako petržele)
- 3 brambory
- 6 stroužků česneku
- 1 velká cibule
- kari (ca 2 lžičky)
- mletá paprika (ca 1 lžička)
- kardamom (ca 10 semen)
- bobkový list (ca 6 listů)
- sůl
- olej
Postup Čočka po indicku
Postup přípravy receptu
-
Čočku propláchneme, zalijeme vodou a necháme několik hodin máčet.
Nabobtnalou čočku osolíme a uvaříme do měkka (ale ne na kaši).
Zatímco se nám čočka vaří, v dalším hrnci si uvaříme 3 brambory na kostičky - taktéž do poloměkka (můžeme použít i zbylé brambory od jiného jídla, když budou měkčí, nevadí).
Dále si připravíme větší hrnec (nakonec do něj vše smícháme) a na troše oleje v něm zlehka osmahneme nakrájenou cibuli. K ní vmícháme očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme bobkový list, kardamom, kari, mletou papriku, sůl a prolisovaný česnek. Promícháme a osmahneme do zlatova. Poté zalijeme trochou vody a necháme dusit do poloměkka.
Když je zelenina uvařená na skus, přidáme k ní čočku a brambory a důkladně promícháme. Je-li potřeba, ještě dochutíme. Společně necháme ještě pár minut vařit tak, aby bylo všechno pěkně měkké (čočka až mírně rozvařená) a hlavně, aby se nám krásně propojily všechny chutě. Takto připravenou čočku můžeme konzumovat samotnou nebo můžeme doplnit vejcem vařeným na tvrdo. Uzeninou nebo párkem bych osobně takto zdravý a hlavně chutný pokrm nekazila;o)