Citronové / pomerančové poháry

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 ml citronové šťávy (ze 4-5-ti citronů nebo pomerančů)
citronová kůra (pomerančová) z jednoho citronu - jen žlutá (oranžová) část!
cca140 g cukr krupice, dle chuti
2 vejce
2 lžíce vanilkového pudinku - sypký
125 g másla - půl kostky
cca 500 g měkkého tvarohu nebo mascarpone
cca 300 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
moučkový cukr na doslazení krému, dle chuti
kompotované ovoce (nebo čerstvé)
cukrářské piškoty (nebo dětské)
šlehačka

Postup přípravy receptu

  1. Šťávu, kůru, cukr, pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme metlou a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Provařit za stálého míchání necháme 1-2 minuty, pak směs odstavíme a ihned do ní přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání rozpustit a spojit s citronovou směsí. Pak necháme zchladnout.

  2. Do zchladlého krému zašleháme zhruba 500 g tvarohu nebo mascarpone a dle požadované hustoty krém zředíme jogurtem nebo zakysanou smetanou. Množství cukru si každý určí podle své chuti.

  3. Do skleniček nebo mističek dáváme střídavě citronový / pomerančový krém, který prokládáme piškoty máčenými v ovocné šťávě z kompotu nebo v likéru a ovocem dle vlastní chuti: broskve, meruňky, maliny, mandarinky, pomeranč (měsíčky bez slupky), pomelo...

  4. Hotové poháry necháme vychladit a proležet. Před podáváním dozdobíme dle vlastní chuti kopečkem šlehačky, kouskem ovoce, plátkem citronu či pomeranče...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!