Citronové / pomerančové poháry
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 ml citronové šťávy (ze 4-5-ti citronů nebo pomerančů)
- citronová kůra (pomerančová) z jednoho citronu - jen žlutá (oranžová) část!
- cca140 g cukr krupice, dle chuti
- 2 vejce
- 2 lžíce vanilkového pudinku - sypký
- 125 g másla - půl kostky
- cca 500 g měkkého tvarohu nebo mascarpone
- cca 300 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
- moučkový cukr na doslazení krému, dle chuti
- kompotované ovoce (nebo čerstvé)
- cukrářské piškoty (nebo dětské)
- šlehačka
Postup Citronové / pomerančové poháry
Postup přípravy receptu
-
Šťávu, kůru, cukr, pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme metlou a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Provařit za stálého míchání necháme 1-2 minuty, pak směs odstavíme a ihned do ní přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání rozpustit a spojit s citronovou směsí. Pak necháme zchladnout.
Do zchladlého krému zašleháme zhruba 500 g tvarohu nebo mascarpone a dle požadované hustoty krém zředíme jogurtem nebo zakysanou smetanou. Množství cukru si každý určí podle své chuti.
Do skleniček nebo mističek dáváme střídavě citronový / pomerančový krém, který prokládáme piškoty máčenými v ovocné šťávě z kompotu nebo v likéru a ovocem dle vlastní chuti: broskve, meruňky, maliny, mandarinky, pomeranč (měsíčky bez slupky), pomelo...
Hotové poháry necháme vychladit a proležet. Před podáváním dozdobíme dle vlastní chuti kopečkem šlehačky, kouskem ovoce, plátkem citronu či pomeranče...